Farář Toufar, kterého umučila StB, by mohl mít po 65 letech důstojný pohřeb

Už šedesát pět let leží ostatky umučeného kněze Josefa Toufara v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Pátera tam v 50. letech pohřbila státní bezpečnost, aby utajila jeho věznění a mučení. Teď se zdá, že by se oběť komunistického režimu, mohla konečně dočkat důstojného pohřbu. Odborná komise se dnes shodla na exhumaci a převezení jeho ostatků z Prahy do Číhošti na Havlíčkobrodsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Exhumace proběhne řádně, bude řádně zdokumentována s velkou úctou k ostatkům. A pokud by to vše proběhlo bez problémů, tak si myslím, že možná do konce roku by se to dalo zvládnout,“ říká pražská radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

O exhumaci ostatků požádala pražský magistrát katolická církev, která před pár měsíci schválila Toufarovo blahořečení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na exhumaci ostatků Josefa Toufara se zajímala redaktorka Magdaléna Medková

Takzvaný číhošťský zázrak je událost z prosince roku 1949. „Bylo kázání, důstojný pán byl na kazatelně a říkal: tady ve svatostánku je váš spasitel a ukázal takhle rukou. A já jsem se podívala na oltář, a vtom se začal pohybovat křížek,“ popisuje pamětnice na pásku z archivu Českého rozhlasu.

Událost vzbuzovala zájem lidí, což se však nehodilo tehdejšímu režimu. Faráře zatkla policie a tehdejší propaganda ho vykreslila jako podvodníka.

„Šlo se věci na kloub a zjistilo se – a tamní farář se přiznal – že na struně, na hřebíčkách z kazatelny krucifixem pohyboval,“ líčí dobový propagandistický film s názvem „Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení“. Navíc se začala šířit informace o tom, že měl duchovní zneužívat ministranty.

Do propagandy chtěla StB zapojit i samotného faráře. Přimět ke spolupráci se ho snažila krutým mučením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh faráře Toufara přiblížil redaktor Martin Karlík

„Bezmála měsíc ho ve Valdicích brutálním způsobem nutila, že to byl právě on, který na základě smyšleného příkazu z Vatikánu hýbal s křížkem. Josef Toufar dlouhé týdny odolával těm brutálním výslechům, a nakonec 25. února 1950 zemřel,“ líčí publicista Miloš Doležal, který napsal Toufarův životopis.

Exhumaci pátera už v roce 1968 prosazovala jeho rodina, tehdy tomu však zabránila invaze vojsk Varšavské smlouvy. O totéž pak podle Doležala rodina snažila i na začátku 90. let.

„Tehdy ještě nebyly otevřené archivy, nebyly k dispozici různé dokumenty, které máme dnes a které nám naznačují, kde by pravděpodobně tělo Josefa Toufara mohlo spočívat,“ říká Doležal.

Tělo zřejmě nebude jednoduché najít. Toufar byl totiž pohřben, jak napsaly Lidové noviny, v jedné ze šachet na hřbitově v pražských Ďáblicích, kam se dávaly zbytky těl po pitvách nebo embrya po potratech.

Přesné místo pohřebiště a totožnost ostatků by teď měl ověřit speciální tým odborníků. Na exhumaci budou spolupracovat archiváři, antropologové i genetici.

Umučeného duchovního si lidé dodnes připomínají. Vždy v únoru, kdy je výročí Toufarovy smrti, se konají pietní akce a faráře připomínají i místní názvy. V Ledči nad Sázavou, což je kousek od Číhošti, je malý park věnovaný Josefu Toufarovi a v Hlinsku na Chrudimsku je ulice Faráře Toufara.

Martin Karlík, Magdaléna Medková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme