Firmy na Vysočině hledají nové partnery jako náhradu za ruský trh

Vzájemné sankce a omezení mezi Evropskou unii a Ruskem komplikují život také řadě firem na Vysočině. Zvažují, že budou muset hledat nové partnery. Řada společností, které mají v Rusko nebo i Ukrajině rozjednané smlouvy a projekty, se poohlížejí například v Bělorusku či Kazachstánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor při práci

Traktor při práci | Foto: Ladislav Bába

Například firma CZ Loko už do Ruska a na Ukrajinu nic nedodala přes dva roky, ale současně tam má rozjednané projekty. Vedení firmy se spíš než sankcí obává ruského embarga na své lokomotivy, mají totiž americké motory. Východ je podle vedení firmy perspektivní hráč na trhu.

Dostat se na západní trh je pro většinu společností téměř nemyslitelné, protože jsou tam velmi přísná pravidla pro export. Výjimkou je ale třeba třebíčský Tedom, který tam zakázky našel.

„Zatím to vypadá dobře. Zakázky máme, výroba jede, povedlo se nám exportovat více na západ, hlavně do Anglie, do Německa. Takže nám to trošku vyrovnalo ztráty z východních trhů,“ říká mluvčí firmy Vlado Murár.

Možné propouštění kvůli komplikacím na východních trzích zatím ohlásil pouze jihlavský Motorpal. Od ledna by mohl propustit až 350 lidí - na východní trhy dodává například komponenty do traktorů.

Další firmy, kromě již zmíněných Tedom a CZ Loko třeba také PSJ, propouštění zatím neplánují. Zároveň ale očekávají do budoucna problémy s vývozem do Ruska. Exportovat proto chtějí do celého Pobaltí, Běloruska, Kazachstánu či Kyrgyzstánu.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme