Golčův Jeníkov koupil svým hasičům novou cisternu. Peníze z evropských fondů ale zatím nemá

13. listopad 2017
Zprávy z

Město Golčův Jeníkov koupilo svému hasičskému sboru novou cisternu. Stála 8,5 milionu korun s tím, že radnice počítá s evropskou dotací ve výši 7,7 milionu korun. Zatím ale peníze nedostali, respektive jejich žádost úředníci fondů už několikrát zamítli. Podle starosty Jeníkova se o to budou pokoušet i dál.

Hasiči v Golčově Jeníkově jsou zařazeni ve skupině JPO II, tedy jeden stupeň pod klasickou profesionální jednotkou. Navíc město leží u hranic dvou krajů a zásahů, jak na území Vysočiny, tak Pardubického a Středočeského kraje, mají hodně. S novým vozem od léta už několikrát vyjížděli.

Starosta Golčova Jeníkova Vlastimil Marušák počítal s tím, že dostanou velkou část investice za cisternu zpět. Zatím se tak ale nestalo, jejich žádost byla úředníky fondu IROP opakovaně zamítnuta.

„Teď požádali, abychom jim dali rozpočet ke studii proveditelnosti. Nikde v pravidlech to nebylo, ta studie – tu jsme si dělali my, byla součástí žádosti, ale neexistuje jediný důvod ji vyžadovat a také po nikom jiném to nechtěli,“ řekl starosta.

Podle zástupce Centra regionálního rozvoje, které dotace administruje, Viléma Juránka, je to běžný postup.

Podobně jako Golčův Jeníkov zažádalo o peníze na hasičskou techniku několik obcí z Vysočiny, kupříkladu Stařeč, Okříšky nebo Nový Rychnov.

autoři: mik , daz
Spustit audio