Grilovat je možné za vysoké teploty i na slunci. Kupříkladu v třebíčském Alternátoru

24. červen 2016
Zprávy z

Ke grilování masa zpravidla potřebujeme energii – plyn, elektřinu nebo plamen. Existují ale i solární grily plné zrcadel, ve kterých se běžně dosahuje teplota kolem tří set stupňů, což na opečení klobásy nebo jiného masného výrobku stačí. V třebíčském ekocentru Alternátor takový gril mají.

Solární gril vypadá podobně jako parabola od satelitu, jen je plná sklopených zrcátek.

„Od rána jsme si říkali, hlavně, aby bylo teplo,“ směje se Martina Patáková, ředitelka ekocentra. Spolu s Milanem Krčmářem představili reportérovi Michalu Malému onen přístroj.

„Ekologické, levné, ale musí svítit sluníčko, bez něj to nejde. A večerní grilování také nebude,“ dodává Martina Patáková.

Milan Krčmář natáčí solární gril ke slunci

Teplota je až 300 stupňů

Solární gril funguje na bázi odrazu slunečního světla, které se kumuluje v jediném místě. Právě tam je miska s klobásou. „Hlavně tam moc nekoukejte, to by vám vypálilo oči,“ upozorňuje pracovník ekocentra Milan Krčmář. „Je to geniálně jednoduchá věc. Parabola shromažďuje paprsky, které posílá do jednoho místa. Vzniká tam vysoká teplota, asi 300 stupňů. Může být ale i vyšší. Například ve Španělsku mají speciální pec, která dokonce umí zpracovávat kovy ve vakuu,“ uzavírá Krčmář.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio