Hejtman Běhounek chce přilepšit pracovníkům v sociální oblasti. Patrně zřídí speciální fond

2. leden 2017
Zprávy z

Vysočina se, podobně jako další české regiony, potýká s odlivem pracovníků v sociální oblasti a nemocnicích. Jde o domovy pro seniory, pečovatelskou službu, ale i nemocnice, kde jsou kromě zdravotníků také sanitáři a ostatní dělníci. Nezřídka kdy takoví lidé končí v průmyslu, kde si více vydělají. Hejtman Jiří Běhounek to chce ale zastavit a uvažuje o zřízení speciálního fondu, ze kterého by přispíval na platy oněch zaměstnanců.

Podle Běhounka by mělo jít o lidi přímo v sociálních službách, pečovatele, ale i pracovníky nemocnic.

„Je to daň konjuktuře a daň zvyšování minimální mzdy,“ vidí důvody častých odchodů hejtman. Zdravotníci mají ještě dostat letos a v následujících dvou letech přidáno po deseti procentech. „Ta procenta mohou pomoci, ale ty firmy postupují kanibalistickým způsobem, vzájemně si přebírají a přeplácejí lidi. A my tomu s našimi možnostmi a také pracovní dobou těžko konkurujeme,“ dodal.

Každému pracovníku tisícovku navíc

Podle informací Českého rozhlasu je na Vysočině asi tisíc lidí, kterých by se přilepšení k platu mělo dotknout. „Každému bychom dali tisíc korun měsíčně, tak je to měsíčně asi milion. Myslím, že by to pro udržení lidí a stabilitu systému byla dobrá investice,“ zhodnotil hejtman Jiří Běhounek, nestraník zvolený za ČSSD.

„Skutečně se tím zabýváme. Je moc hezké, že máme krásné, opravené nemocnice, domovy důchodců, když ale nebude personál, nemám šanci s tím cokoli udělat.“

Rozhovor s hejtmanem Jiřím Běhounkem

Milan Kopecký se o zřízení speciálního fondu bavil s hejtmanem v rámci novoročního rozhovoru. Příslušná část je v poslední třetině pořadu.

autoři: mik , daz
Spustit audio