Hojkov na Jihlavsku hraje se státem ping-pong. Vrací mu milionové kompenzace za plánované úložiště

26. leden 2016
Zprávy z

Hojkov u Dušejova na Jihlavsku je jedna z vytipovaných lokalit, kde by bylo možné zřídit podzemní hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva. Obec ale striktně cokoli takového odmítá a to včetně geologických průzkumů, které stavbě samotného skladu musí předcházet. Dokonce aktuálně vrátili i miliony korun, které dostali jako kompenzaci.

Hojkov podle Správy úložišť (SÚRAO) prý není jedinou obcí v Česku, která peníze vrací. „Znovu jsme jim zopakovali, že na ty peníze mají nárok. U ostatních obcí, které nám peníze také vrátily, čekáme ještě na právní stanovisko, protože to je zcela nová situace,“ vysvětluje mluvčí SÚRAO Ivana Škvorová s tím, že odůvodnění Hojkova proč peníze vrací, není zcela v pořádku.

Řádný hospodář

V souvislosti s přeposíláním milionových částek z obecních účtů na účty jaderné vyvstává otázka, zda se starosta takové vesnice popř. zastupitelstvo chová v souladu se zákonem, který je nabádá k dobrému hospodaření.

Podle právníka nevládní organizace Transparency International Petra Leyera obec peníze vrátit může. „Je to v rovině nějaké politické odpovědnosti vůči občanům. Pokud obec nazná, že ty peníze nepotřebuje a nevznikají tam žádné komplikace v souvislosti s průzkumem, tak se domnívám, že to může klidně odmítnout nebo vrátit.“

Kde bude nakonec hlubinné úložiště umístěné, zatím není jasné. S jeho otevřením se počítá řádově za desítky let.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio