Hygiena na koncertech hluk měřit nebude. Vše nově padá na úředníky radnic

29. duben 2016
Zprávy z

Letní sezóna koncertů, poutí a dalších kulturních akcí bude bez měření hluku. Dříve na základě jednotlivých stížností přijeli s mikrofony pracovníci hygieny. Tisíce lidí ale podepsaly petici a došlo ke změně příslušného zákona. Nově mají všechno na starosti radnice a jejich úředníci.

„My ten zákon akceptujeme, my ho vítáme. Z pohledu dozoru ubude vlastních měření,“ reagoval na změnu zákona Jiří Kos z Krajského hygienické stanice Jihlava.

Konflikty kvůli hluku z koncertů a jiných kulturních akcí byly na mnoha místech České republiky, často také na Vysočině. Například v Pivovarské restauraci kvůli tomu zrušili část letního programu.

Brtnice, Polná …

Stížnosti se týkaly také akcí na zámku v Brtnici. „Jsou tady kelímky naházený, zametal jsem štamprlata rozbitý, i na cestě támhle venku, je to hrůza,“ takto si Miloslav Vokurka stěžoval na akce v Brtnici.

Pokutu 40 tisíc mělo zaplatit i město Polná za hluk na Mrkvancové pouti. I tam hygienici měřili hluk. „My jsme to na žádném právním rozboru založené neměli, měli jsme to pouze na lidském faktoru. A nikdo na zdraví poškozen nebyl,“ řekl tehdy starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Petice s tisíci podpisy

Petici inicioval Vítek Černík, pořadatel pokutovaného koncertu u Tábora. Přidali se i lidé z Vysočiny a výsledkem je 17 tisíc podpisů. Po novele příslušného předpisu je tak vše v režii radnic. Ta jihlavská už plánuje novou vyhlášku, pokračuje náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). „Mohou se pořádat venkovní akce, od tichého procesí až po rockový koncert. Je to o tom, že ti pořadatelé musí komunikovat a mít určitou míru sebereflexe.“

autoři: mik , ost
Spustit audio