Hygienici na Vysočině testují klíšťata. Velký průzkum se opakuje po dvaceti letech

29. červen 2016
Zprávy z

Hygienici v našem kraji testují klíšťata. Samotné odběr nepříjemného hmyzu probíhá právě v těchto dnech. Na vybraných místech, většinou ve vysoké trávě, položí flanelovou látku, do které odchytnou třicet až padesát klíšťat. Ty pak podrobí testům, zda nejsou přenašeči boreliózy nebo encefalitidy.

Testy klíšťat se na Vysočině naposledy prováděly před dvaceti lety. Kraj patří, co do počtu onemocnění boreliózou a encefalitidou, k neohroženějším v České republice.

„Cílem je nasbírat třicet až padesát jedinců pro tu lokalitu, aby byl dostatečný reprezentativní vzorek. A pak se ta klíšťata vyšetřují,“ řekla lékařka Alena Dvořáková.

Metoda vlajkování

K odchytu klíšťat dochází na vybraných místech, kde bývá zpravidla vysoká tráva. Právě tam se klíšťatům nejvíce daří. K samotnému chytání je ideální kousek flanelové látky, na kterou drobní roztoči vlezou.


Klíště obecné je roztoč z čeledi klíšťatovití. Sami se živí sáním krve ze savců, plazů a ptáků. Fungují jako přenašeči vážných nemocní, nejznámější je lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. (Zdroj: Wikipedie)

autoři: mik , daz
Spustit audio