Hygienici vyhlásili chřipkovou epidemii pro celé Česko. Na Vyškovsku nemoc zabíjela

V Česku je plošná chřipková epidemie. Oznámil to předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Nemocných je 1528 lidí na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce jich je na Moravě. Řada nemocnic a domovů pro seniory proto zakazuje návštěvy. Na Vyškovsku už má nemoc první oběť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. | Foto: Fotobanka Pixabay

Průběh chřipky u nemocných označil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula za závažný. Zároveň upozornil, že očkování je v tuto chvíli zbytečné.

„Očkování už není na pořadu dne. Hladiny protilátek nastoupají mezi 14. a 21. dnem po očkování. Pokud bychom se teď očkovali, tak bychom to absolvovali zbytečně, protože epidemie bude v průběhu nějakých dvou nebo tří týdnů kulminovat,“ řekl Českému rozhlasu Prymula.

Nejvíce nemocných je nyní v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. „Dominujícím původcem je virus chřipky typu A/H3N2," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

V rámci opatření k zamezení šíření chřipky doporučila větrání, důkladné mytí rukou a dodržování správné životosprávy. Pokud lidé ale mohou, měli by se podle hygieničky vyhýbat větším společnostem.

„Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně a infekci nepodceňujte. Je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ upozornila Gottvaldová.

Jihomoravský kraj

Pacient podlehl chřipce ve vyškovské nemocnici. Ve vážném stavu jsou i další tři pacienti, informovala Česká televize.

Nemocných je asi 1800 na 100 tisíc obyvatel. Krajská hygienická stanice v kraji vydala pro nemocnice a lůžková sociální zařízení doporučení, aby zakázaly návštěvy pacientů.

Návštěvy zakázaly nemocnice v Hustopečích, Vyškově a přidají se i Boskovice. Zákaz platí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a v Břeclavi. V sobotu začne zákaz platit i ve Fakultní nemocnici Brno a v Hodoníně.

Zlínsky kraj

Počet nemocných chřipkou se ve Zlínském kraji proti minulému týdnu ztrojnásobil. Lidí s akutními respiračními chorobami je o 81 procent více než před týdnem, stůně 1522 ze 100 tisíc obyvatel.

Meteorologové varují před silnými mrazy, místy bude až minus osmnáct stupňů Celsia

Číst článek

Krajská hygienická stanice v pátek vydala doporučení o omezení návštěv v lůžkových zařízeních, tedy nemocnicích či domovech seniorů, řekla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Většina nemocnic již o zákazu návštěv rozhodla, vesměs začnou platit v pondělí, v Uherskohradišťské nemocnici již v sobotu.

Ve zlínské krajské nemocnici platí zákaz návštěv od pondělí do odvolání, stejně tak ve Valašském Meziříčí i v Kroměřížské nemocnici. Uherskohradišťská nemocnice zakázala návštěvy na všech odděleních již od soboty. Vedení Vsetínské nemocnice rozhodne o omezení návštěv podle aktuálního epidemiologického vývoje.

Relativní nemocnost v krajích na 100 tisíc obyvatel | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Plzeňský kraj

Počet lidí s akutními respiračními infekcemi se během prvního týdne letošního roku zvýšil v Plzeňském kraji o 40 procent. Například na severním Plzeňsku ale počet nemocných vzrostl až o sto procent.

Lékaře tento týden vyhledalo v kraji s chřipkou celkem 7323 lidí, v posledním týdnu minulého roku to bylo 5224 lidí. Celková nemocnost je v kraji aktuálně 1277 nemocných na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo v přepočtu 911 marodících.

Pardubický kraj

Počet lidí trpících akutními respiračními chorobami je v Pardubickém kraji v tomto týdnu 1500 na 100 tisíc obyvatel. „Nemocnice se již připravují, že vyhlásí zákaz návštěv. Lidé by měli sledovat jejich stránky," řekla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

Nejvíc nemocných registrují hygienici na Chrudimsku, nejčastěji malé děti a starší lidi. Mezi nemocnými kolují chřipkové viry typu A a B. O svátcích jeden starší člověk na chřipku zemřel. Trpěl kardiovaskulárním onemocněním a nebyl proti chřipce očkován.

Chřipka - jak chránit sebe i své okolí | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme