I na malé pivo doklad. Začíná platit diskutovaná evidence zvaná EET

1. prosinec 2016
Zprávy z

I na Vysočině začala dnes v noci platit povinnost elektronicky evidovat tržby. V první fázi se týká hotelů a restaurací včetně malých venkovských hospod. Avizované výjimky pro podnikatele s ročním obrazem do 250 tisíc korun neprošly, pokladnu s připojením na internet tak musí mít všichni.

Podnikatelé v pohostinství, restauracích a hotelích na celé Vysočině si zvykají na elektronickou evidenci tržeb. Každý pohyb musí podle zákona zadat do pokladny, která vzniklou transakci odešle na servery finančního ředitelství. Kdo tato pravidla opakovaně poruší, tomu hrozí až půlmilionová pokuta.

Některé podniky neotevřely

Už před několika měsíci se začalo spekulovat, že kvůli zavedení EET přestanou někteří lidé podnikat. Dnes je zavřeno například v hospodě ve Smrčné na Jihlavsku. Provozovatel vzkázal, že ještě zváží další pokračování hospody. Na protest je uzavřená také kavárna Jankl v Pacově a neotevřeli ani květinářství Phoenix v Havlíčkově Brodě a Světlé nad Sázavou.

Naopak v hospodě v Přibyslavicích na Třebíčsku číšník Pavel Hasník EET zavedl a už před dvěma týdny začal svým hostům dávat účtenky. „Byl jsem z toho trochu v rozpacích, ale postupem času jsem se do toho dostal a nevidím v tom žádný problém. Hosté jsou s tím smíření a také v tom nevidí žádný problém.“

Asi 1800 podnikatelů na Vysočině

Systém elektronické evidence tržeb má od roku 2018 platit pro všechny v celé České republice. V první vlně se týká restaurací a hotelů. Takových podnikatelů je v celém Česku přes 40 tisíc, na Vysočině pak asi 1800.

Finanční správa, podle mluvčího Josefa Tomka, nebude v prvních dnech po zavedení povinnosti provádět kontroly, spíš chtějí poskytovat poradenství a nutný servis pro hladké zvládnutí změny.

autoři: mik , daz
Spustit audio