Imrich Gablech, voják s velkým válečným příběhem, slaví v Havlíčkově Brodě sté narozeniny

4. listopad 2015
Zprávy z

Imrich Gablech, voják z II. světové války, slaví 100. narozeniny. Od 40. let minulého století žije v Havlíčkově Brodě, v současnosti je stálým pacientem tamní nemocnice. Gablech je původem Slovák. Se svými přáteli ukradeným letadlem na začátku války emigroval do Polska, kde se dostal do rukou Rusů a skončil na dva roky v nehostinném gulagu. Odtud cestoval do Velké Británie, kde sloužil na letišti.

Imrich Gablech patří mezi hrdiny II. světové války, i když de facto nikdy nebojoval. Původně chtěl létat, plány mu ale znemožnily okolnosti, dostal se totiž do ruského zajetí. V pracovním táboře si sáhl na samé dno. Patrně nalomené zdraví způsobilo, že v kokpitu letadla omdléval.

Imrich Gablech - voják, letec, pamětník II. světové války

„Já jsem chtěl létat, když jsme se dostali do Anglie. Na letišti byl velitelem nějaký Polák. Párkrát jsme spolu letěli a on říká: teď musíš sám,“ vzpomínal před několika lety před mikrofonem Českého rozhlasu. „Letěl jsem tedy sám, při manévru na přistání jsem ale omdléval, když se kola dotkla země, tak jsem omdlel po druhé. Nakonec jsem jel do Edinburghu, kde mě vyřadili. Pracoval jsem na letišti jako startovač, později jako řídící provozu, neboli dispečer.“

Po válce se dostal do Havlíčkova Brodu

V roce 1945 skončila II. světová válka a Imrich Gablech se vrátil zpět do České republiky. Pracoval na ruzyňském letišti, odkud ho převeleli do Havlíčkova Brodu. Na letišti pracovala celá řada bývalých vojáků. „Ty pak v roce 1948 vyhodili a nechali tam mě a nějakého kapitána Dominika, kterému jsem dělal velitele.“ Podobně jako další vojáci sloužící v Anglii měl i Gablech problémy se státní bezpečností, vyvázl ale bez delšího trestu.

Voják Imrich Gablech slaví 100. narozeniny

Řád Bílého lva

Imrich Gablech před šesti lety převzal z rukou prezidenta Václava Klause Řád Bílého lva. „Já jsem poděkoval a on pogratuloval. Nejsem lichotník, abych mu něco říkal, to ne,“ říkal tehdy s úsměvem na rtech sympatický voják.

Voják Imrich Gablech s havlíčkobrodským starostou Janem Teclem
Spustit audio