Jaká pravidla bude mít Účtenkovka? Měsíčně se rozdělí 21 tisíc výher, poprvé se losuje v listopadu

13. září 2017
Zprávy z

Účtenková loterie odstartuje 15. listopadu, kdy se bude poprvé losovat. Měsíčně se rozdělí 21 tisíc výher, hlavní cenou bude milion korun. Zájemci mohou od 1. října registrovat své účtenky prostřednictvím formuláře na webu uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Elektronická evidence tržeb zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky.

Zájemci mohou přihlásit neomezený počet účtenek, musí ale dodržovat například pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jen jednu účtenku.

„Podnikatelé se proto nemusí obávat, že budou zákazníci uměle rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru," uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Losování bude každý měsíc z účtenek vydaných za předem stanovené období. O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu. Loterie se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let.

Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher. Ministerstvo financí v loterii počítá s pěti hlavními výhrami.

První bude jeden milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc korun, třetí 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc korun a pátá 100 tisíc korun. Dále by lidé měli mít možnost získat 20 výher po 20 tisících korunách, tisíc výher po tisícikoruně a 20 tisíc výher po stokoruně.

Účtenkovka má zvýšit efektivitu EET

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému elektronické evidence tržeb, jehož efektivita by se tím měla zvýšit.

„Pomocí účtenkové loterie chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou zvyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme," uvedl ministr financí Ivan Pilný z ANO.

Ministerstvo původně chtělo spustit účtenkovou loterii s názvem Účtenkovka v polovině letošního roku. V otevřeném výběrovém řízení na provozovatele loterie zvítězila společnosti Wincor Nixdorf. Bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu.

Resort zaplatí ročně za komplexní provoz 12,4 milionu korun bez DPH. Celý systém předá firma ministerstvu 16. září. Registrované barevné logo Účtenkovka stálo resort zhruba 80 tisíc korun.

Do EET se zapojí příští rok další obory podnikání. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

zdroj: ČTK
Spustit audio