Jaroměřická farnost sehnala peníze na opravu kostela sv. Markéty. Akce za 100 milionů začne na podzim

23. leden 2018
Zprávy z

Katolická farnost v Jaroměřicích nad Rokytnou sehnala peníze na opravy kostela sv. Markéty. Mohutný chrám má narušenou střechu – barokní kopuli. Statik dokonce, ve chvíli kdy fouká silnější vítr, doporučil přesunout bohoslužby jinam. Práce mají začít letos na podzim a potrvají do roku 2022.

Kostelem se nesl srdečný potlesk, když farář Tomáš Holcner oznámil skutečnost, že farnost uspěla v žádostech o české a evropské dotace a dostane 95 milionů korun. Dalších pět, jako spoluúčast, musí sehnat sama.

Dělníci v několika etapách opraví tesaříkem narušený krov kopule, ale i podlahy a fasády. V plánu je také nová návštěvnická trasa včetně vyhlídky z věže.

Bezprostřední nebezpečí zatím nehrozí

Statik upozornil jaroměřickou farnost na nebezpečí pobývat v kostele ve chvíli, kdy fouká silný vítr. Několikrát ho také uposlechli a bohoslužby konali na jiných místech. Jinak za běžného počasí je podle faráře Tomáše Holcnera prostor v chrámu bezpečný.

Letos na podzim

Práce na záchraně mohutné barokní kopule začnou letos na podzim a skončit mají v roce 2022. „Těch etap bude asi pět. Hrozí dokonce to, že v rámci té fáze, kdy se bude opravovat kopule a interiér, bude kostel pravděpodobně minimálně na rok uzavřený,“ řekl Českému rozhlasu farář Tomáš Holcner.

autoři: mik , daz
Spustit audio