Jen třetina českých dětí má dostatek vitaminu D, chybí jim hlavně v zimě

18. únor 2018
Zprávy z

Českým dětem podle studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chybí vitamin D. Jen třetina dětí má dostatek celoročně, nejhorší je situace v zimě a na jaře. SZÚ zkoumal před dvěma lety krev více než 400 dětí, letos plánuje měření i u dospělých.

Vitamin D, který je rozpustný v tucích, je nezbytný pro vstřebávání vápníku či fosforu ve střevě. Potřeba je také pro správnou tvorbu kostí. Jeho nedostatek může mít za následek jejich měknutí, častější infekce nebo rozvoj civilizačních onemocnění. Mohou se i kazit zuby. Vitamin D obsahují třeba játra, máslo, vaječný žloutek, rybí tuk, mléko či obilniny.

Odborníci testovali obsah metabolitu vitaminu D v krvi pětiletých a devítiletých dětí, zohledněný byl jak vytvořený kůží, tak přijatý v potravě či potravinových doplňcích. „Výsledky ukázaly, že během celého roku byla dostatečně zásobena pouze třetina dětí,“ uvedla Lenka Hanzlíková ze SZÚ.

Zásadní byl zejména nedostatek v zimě a na jaře, kdy měla polovina dětí nedostatečné a více než třetina pod optimální hranicí. Nejvyšší hodnoty naopak naměřili na podzim, kdy se projevilo vyšší vystavení slunečnímu záření v letních měsících.

Podle předchozích studií trpí nedostatkem vitaminu D téměř polovina lidí. Odborníci doporučují přijmout ho spíš z potravy, případně potravinových doplňků než nadměrným sluněním. Hrozí spálení a riziko vzniku kožních nádorů se zvyšuje.

zdroj: ČTK
Spustit audio