Jezírko v jihlavské psychiatrické nemocnici opakovaně vylovila vydra. Chtějí si na ni počíhat

23. říjen 2017
Zprávy z

V areálu Psychiatrické nemocnice Jihlava je malé jezírko. Bývaly v něm ryby až do chvíle, kdy tam začala chodit vydra. Pracovníci nemocnice by ji chtěli odchytit, nevidí ale stopy a tak na radu odborníka počkají do zimy a budou se snažit predátora sledovat na sněhu.

„Pět let jsme tady měli krásné rybičky. Kapříky, jesetery, ozdobný ryby, zlatý a pět let nebyl žádný problém. Letos najednou ryby zmizely, všechny,“ říká překvapená ředitelka psychiatrické nemocnice Zdena Drlíková.

Když vydra zaúřadovala potřetí, Zdena Drlíková zavelela: „Musíme si zloděje chytnout sami!“

V nemocnici proto koupili kameru s nočním viděním a začali jezírko sledovat. „Zadařilo se hned druhý den, viděli jsme, že tam je bouřlivo. Člověk tam nebyl, bylo tam nějaké zvíře, plavalo a ryby před ním utíkaly.“

Vydra. Kde se tam vzala?

Do jezírka skutečně chodila vydra, což potvrdil i přírodovědec Aleš Toman. „Zkracovala si tudy svou cestu na řeku Jihlávku, která je pravidelným ochozem pro vydry.“

Způsob, jak se predátora zbavit, je podle Aleše Tomana ponechat jezírko nějaký čas bez ryb. Nemocnice je tam ale znovu vysadí a doufá, že v zimě uvidí stopy na sněhu, podle kterých postaví zábrany, aby se vydra do malého rybníčku už nedostala.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio