Jihlava má nové místo pro vážení kamionů. Policie tam podezřelá auta navede i z běžného provozu

14. říjen 2017
Zprávy z

Jihlava má nové místo pro vážení kamionů. Nachází se na okraji města, u přivaděče k dálnici D1. Policie tam hodlá vážit auta, u kterých bude mít podezření, že jsou přetížená. Sporná vozidla hlídky navedou z běžného provozu. Pokuty se v rámci celé Vysočiny počítají na miliony, jen letos už vybrali přes pět.

Policie dosud vážila nákladní auta na různých místech. Teď mají poblíž Jihlavy místo stálé. „Všichni víme, jak vypadají silnice, všichni potkáváme nákladní vozidla, vidíme, jak jezdí. Přetížené vozidlo je hůře ovladatelné,“ řekl šéf dopravních policistů Jan Kostečka.

Na úpravách místa pro vážení se podílelo město Jihlava, které má podle náměstka primátora Vratislava Výborného také zájem na tom, aby po silnicích přetížená auta nejezdila. „Vážení kamionů je preventivní opatření, které bude mít pozitivní dopady na užívání městských komunikací. Jejich správa vyjde na desítky milionů korun ročně, proto máme zájem, aby komunikace nebyly zatěžovány více, než je přípustné,“ řekl Výborný.

Sankce za dopravní přestupky tohoto charakteru vybírá magistrát Jihlavy, resp. jeho dopravní odbor. Do této chvíle vše zvládne jeden úředník. Bude-li pokut více, přijme vedoucí odboru Ján Tinka dalšího pracovníka. „Uvidí se, kolik těch řidičů jsou hříšníci. Zkusíme testovací období rok a pak požádám město o řešení situace.“

autoři: mik , daz
Spustit audio