Jihlavané pozvali sousedy na slavnost, lidé zažili město jinak

18. září 2017
Zprávy z

Zažít město jinak – to je moto akce, která se postupně rozšířila po celé zemi. Letos podruhé se připojilo také krajské město Vysočiny – Jihlava. Místní lidé se v sobotu sešli na ulici Komenského a uspořádali tam tzv. Sousedské slavnosti.

Po celý den bylo v Komenského ulici možné zakoupit jídlo a pití nebo si i přinést jídlo a pití vlastní a sdílet ho s ostatními. Připravená byla celá řada pouličních aktivit. Například čtení poezie, koncerty, taneční vystoupení swingu, nechyběla ani Guerilla Poetring neboli básnění v ulicích, výtvarná dílna, bosonohá stezka a workshop akrobacie na šálách. Lidé si mohli sami vyzkoušet zamotat se do šály, zavěsit se na ni z lešení a udělat nějaký ten přemet. Návštěvníci ochutnali veganské jídlo, raw dezerty nebo speciality indické a nepálské kuchyně.

Součástí byla také dílna Galerijních novin. V jednom ze stánků byly na stolech rozmístěné psací stroje. „Téma letošní akce Zažít město jinak jsou příběhy z ulice, takže kdokoliv, kdo si něco pamatuje z dětství, nebo i ze současnosti, zažil tady něco třeba s babičkou a tak dále, tak může přijít a napsat to,“ vysvětluje přítomnost psacích strojů organizátorka Lenka Dolanová. „Ty nejzajímavější z nich vyjdou v novinách a zároveň to tady čteme na ulici vždycky pět minut před celou hodinou.“

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti, které si vytvářejí sami obyvatelé. Je to čistě apolitická aktivita, během které není možné prezentovat konkrétní politické strany a hnutí a jakékoli extremistické postoje. Hlavním smyslem je, aby obyvatelé měst vystoupili ze stereotypu a nevnímali ulici jen jako prostor, kudy ráno spěchají do práce, ale také jako místo setkávání a vzájemné výpomoci. „Vůbec seznámit se sousedy z té ulice, nebo z celého města,“ uzavírá Dolanová.

Sousedské slavnosti letos lidé uspořádali na více než devadesáti místech po celé republice. Namátkou třeba v Bílovicích nad Svitavou, v Bruntále, Českém Krumlově, samozřejmě v Praze, kde to vše před dvanácti lety vzniklo, také v Děčíně Frýdku Místku, Hradci Králové, Chomutově, Kralupech nad Vltavou a dalších městech.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio