Jihlavský magistrát vydává další dvě knihy archiváře Ladislava Vilímka

15. prosinec 2017

V Jihlavě vycházejí další dvě knihy, které mapují historii městských domů a také osudy židovských studentů. Jejich autorem je místní oblíbený badatel a historik Ladislav Vilímek. Série s názvem „I domy umírají vstoje“ začala vycházet v roce 2014 s tím, že bude jeden nebo dva díly. Aktuálně vyšel čtvrtý a autor dle svého ujištění už pracuje na pátém.

I domy umírají vstoje – to je název knih, ve kterých Ladislav Vilímek popisuje osud jednotlivých jihlavských ulic, domů a lidí, kteří tam žili. V roce 2014 vyšel první díl.

„A pracuji na pátém díle, zaměřuji se v něm na minulost ulic Jiráskova, Fritzova a okolí. Budu pracovat, dokud mi budou síly stačit,“ usmál se Ladislav Vilímek.

Čtěte také

Ladislava Petrůjová z oddělení vnějších vztahů jihlavského magistrátu je přesvědčená, že právě Vilímkovy knihy patří mezi nejpopulárnější z titulů, které město vydává. „V publikacích se podařilo zmapovat domy, které byly zbourány, osudy jejich obyvatel, kteří byli vystěhování z důvodu okupace, což se týkalo židovského obyvatelstva, nebo z důvodu vysídlení početných německých obyvatel po druhé světové válce. Těší nás zájem obyvatel o historii města, ve kterém žijí.“

Jihlavský badatel Ladislav Vilímek (druhý zprava)
Jihlavský badatel Ladislav Vilímek

Poslední vydaný díl se věnuje ulicím bývalého Špitálského náměstí - Havlíčkově, Gorkého, Příční, Palackého, Třebízského, Rokycanově, Úvozu, Chlumově a náměstí Svobody. V přechozích dílech autor zmapoval ulice uvnitř hradeb, například již neexistující Starou uličku za dnešní Snahou, Mrštíkovu, Matky Boží, Znojemskou, Věžní, Benešovu, Palackého, Komenského, Křížovou, Dominikánskou, Husova a Masarykovo náměstí.

Popsané jsou i domy a osudy lidí z předměstí, z ulic Telečské, U Dvora a Žižkovy.

Židovští studenti latinského a německého gymnázia v Jihlavě

Druhou knižní novinkou je kniha s názvem Židovští studenti latinského a německého gymnázia v Jihlavě. Jedná se o vzpomínky na židovské studenty a jejich tragické osudy v dobách holocaustu.

Jihlavský badatel Ladislav Vilímek
autor: mik
Spustit audio