Jihlavští zastupitelé se přou kvůli střeše na zimáku. Jde o její stav, životnost a nákladnou opravu

6. únor 2018
Zprávy z

Já bych teď poprosil všechny, kteří věří, aby se modlili, řekl na zastupitelstvu David Beke za ODS. Člověče přičiň se, Pán Bůh ti pomůže, odpověděl lidovecký náměstek primátora Jaromír Kalina. Jde o střechu na Horáckém zimním stadionu. Opravena má být, podle statického posudku, do roku 2019.

Životnost střechy nad zimním stadionem, to je jádro sporu mezi jihlavskými zastupiteli. Statik napsal, že střecha je funkční a bezpečná do roku 2019. Jihlavští politici, mimo jiné z hnutí ANO, se snaží – pro případ, že se oprava nestihne – prodloužit životnost minimálně ještě o rok.

Radek Popelka (ANO), náměstek primátora chce další odborný posudek. „Bude prováděn, až bude roztátý led. Je třeba tam vjet s plošinou, zhruba 14 dní, všechno zkontrolovat.“

Opozice: Hledání krizového řešení z krizového řešení

Na zastupitelstvu se o osudu zimního stadionu v Jihlavě mluvilo mnohokrát. Aktuálně jde o věc, která nesnese odkladu.

„Já bych poprosil asi stranu lidovou a všechny, kteří věří, aby se modlili, protože nic jiného nám v současné době nezbývá,“ nechal se slyšet David Beke (ODS), který celou věc okomentoval slovy, že se v souvislosti se střechou a její opravou hledá krizové řešení z krizového řešení.

„Sestry a bratři, jak jsem byl vyzván, ve jménu toho, jestli existuješ, postav nám stadion a buď hlavním sponzorem Dukly,“ glosoval lidovecký náměstek Jaromír Kalina. „Já spíš vyznávám: Člověče, přičiň se, pán Bůh ti pomůže.“

Kritické datum

Kritickým datem pro střechu Horáckého stadionu je rok 2019. Tehdy vyprší statický posudek na střechu a město by pak patrně muselo zimní stánek zavřít.
Tomu chce ale rada města Jihlavy předejít. „Máme provedenou prohlídku ocelové konstrukce. To je normální běžná revize. Co je tam trochu na vážkách, to je kondice betonu těch sloupů,“ dodal Radek Popelka (ANO).

Zastupitelé už nemluví ani náznakem o rekonstrukci celého stadionu, ve hře už je jen oprava střechy.

Podle dalšího pozičního politika Miroslava Tomance (Forum Jihlava) i v opravě ale může být potíž. „Pořád se konzultuje. Projektování, výběrové řízení – nic. Padesát milionů je pro velké firmy, které mají zkušenosti, malé a zanedbatelné sousto a pro malé nezkušené firmy, ty do toho zase nemohou jít.“

Statutární město Jihlava si tak chce letos nechat prodloužit životnost střechy za rok 2019. V témže roce ji chce zároveň sundat a nahradit novou.

autoři: mik , daz
Spustit audio