Kaliště na Jihlavsku platí pracovníkům mateřské školy pojistku. Pro případ mimořádné události

24. červenec 2017
Zprávy z

Obec Kaliště na Jihlavsku platí všem zaměstnancům tamní mateřské školy, včetně kuchařky, pojistku. V ní je zahrnuta jak vlastní odpovědnost zaměstnanců vůči dětem, tak škoda, kterou mohou sami způsobit. Podle starosty zastupitelstvo zaplatilo pojištění spíš z preventivních důvodů.

„Myslím, že to vůbec není k zahození. Děti jsou všetečné, člověk se otočí a neví, co se může všechno stát. A pak jste v pozici, kdy se musíte obhajovat, že jste svou práci nezanedbal,“ říká Miroslava Kadlecová z kališťské školky.

Za 38 let své praxe u žádného zranění naštěstí nebyla. „Dětem se každou chvíli něco přihodí, jsem ale ráda, že jsou to jen ty drobné oděrky nebo boule.“

Pojištění, které za pracovníky školky uhradila obec, počítá s případnou škodou do výše jednoho milionu korun. „Chtěli bychom, aby měli i ti zaměstnanci možnost obrátit se na právní pomoc,“ dodal starosta František Szczyrba s tím, že součást pojistky je právě nárok na bezplatný právní servis.

Pojistka platí i v kuchyni

Další část činnosti mateřské školky v Kalištích na Jihlavsku se týká kuchyně. Stravují se tam nejenom děti, pro obědy si chodí i lidé z vesnice. „Někteří rodiče si odebírají obědy, staří lidé z obce si chodí pro obědy. Nejí je přímo na místě, odnášejí si je ale domů,“ dodala Miroslava Kadlecová.

Kaliště zaplatily za pojištění svých pracovníků asi 12 tisíc korun za rok. Podobné pojištění hradí svým pracovníkům také město Pelhřimov.

autoři: mik , daz
Spustit audio