Každý padesátý obyvatel Vysočiny má cukrovku, aniž by o tom věděl

24. červenec 2017
Zprávy z

Každý padesátý obyvatel, tedy asi 10 tisíc lidí na Vysočině trpí nějakou formou cukrovky. Říká to primář interního oddělení nemocnice v Jihlavě Jaroslav Točík. Navíc počet nemocných touto civilizační chorobou roste, ročně lékaři zaevidují zhruba dva a půl tisíce nových diabetiků.

„Statisticky se odhaduje, že v celé České republice je asi 200 tisíc lidí, kteří nevědí o diabetu. Předpokládáme, že na Vysočině by to mělo být 10 tisíc lidí. Každoročně máme asi dva a půl tisíc nových pacientů. Nárůsty jsou to poměrně veliké,“ vypočítává primář interního oddělení nemocnice Jihlava Jaroslav Točík.

Během pár let tak podle propočtů bude trpět cukrovkou každý desátý člověk, dodává lékař. Nejdůležitější v boji s cukrovkou je životní styl. „Stačilo by 30 – 45 minut rychlejší chůze jako prevence ke snížení rizika diabetu. Pacient s diabetem, přeneseno na infarkt, tam to riziko je asi pětkrát větší.“

Ohrožení jsou lidé s nadváhou, sedavým způsobem života a neúměrnou stravou. „Ten měřič glykemie může býti pomocníkem, který řekne: pozor, opravdu se jedná o něco závažného,“ dodává lékař.

Stressová cukrovka

Diabetikem je i šedesátník Aleš Hrdlička. „Měl jsem tu stressovou cukrovku. Měl jsem bouračku, resp. mě vybourali. Pak jsem v puse cítil aceton. Doktor řekl: honem na cukr,“ vzpomíná.

Pan Aleš si pravidelně měří hladinu cukru v krvi. Hodnota před jídlem nemá být vyšší než sedm, po jídle pak jedenáct.

autoři: mik , ost
Spustit audio