Kde je největší díra na silnici? Ukáže hlasování. Hlídat a upozorňovat na ně musí i policie

Lidé i letos můžou hlasovat na stránkách výmoly.cz o nejhorší díře na silnici. Projekt se snaží o to, aby se stav českých vozovek v tomto ohledu zlepšil. Svoji databázi mají ale i dopravní policisté. Ti musejí totiž kromě rozdávání pokut sledovat ve své službě taky závady, do kterých patří třeba právě i díry na silnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice druhé třídy číslo 259 na Českolipsku

Silnice druhé třídy číslo 259 na Českolipsku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Jen loni policisté nahlásili silničářům okolo dvou tisíc závad, jako jsou vyjeté koleje nebo třeba díry na silnici. „Závadu hlásí na dopravní inženýrský úsek. Na každém dopravním inspektorátu je minimálně jeden dopravní inženýr a ten potom zpracovává agendu a vyrozumí správce komunikace,“ řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Téměř polovina z nich už je opravená. Jenže po letošních mrazech je všechno na začátku. Podle Lercha musí řidiči s dírami ve vozovce počítat a měli by jízdu tomu přizpůsobit. „Řidič by měl předpokládat tu situaci. Zejména v místech, kde jedu po komunikaci, která je evidentně poničená, jsou na ní nějaké drobné výmoly a podobně, tam bych měl jet takovou rychlostí, abych byl schopen se výmolu vyhnout nebo případně zastavit,“ vysvětlil Lerch.

Silničáři zalepili výmoly, oprava nevydržela ani dva dny. 'Paní nasypala asfalt a zašlapávala ho'

Číst článek

Pokud se vám stane, že do nějaké díry na silnici vjedete a poškodíte si auto, přivolaná policie pak zkoumá i to, jestli se řidiči mohl výtluku vyhnout. „Policie vždy posuzuje, jestli řidič mohl předpokládat stav této komunikace, jestli byl výmol označen anebo naopak komunikace byla naprosto bezproblémová a byla tam nějaká náhlá závada,“ dodal Lerch.

Pokud nebude vina na vaší straně, tak kontaktujte majitele silnice. Třeba v Praze je to Technická správa komunikací. Podle mluvčí Barbor Liškové musí řidiči vyplnit několik údajů. „Je nutno, aby vyplnil, kdy se mu to stalo, datum a čas nehody, kde, pokud byla přivolána Policie České republiky, tak i tento protokol. Ideální je mít vše vyplněno na euroformuláři,“ vysvětlila Lišková. TSK loni zaplatila na podobných škodách přes 660 000 tisíc korun.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme