Klasické řádky brambor možná zmizí. Na Vysočině testují nový způsob sadby

13. květen 2017
Zprávy z

Zemědělci na Havlíčkobrodsku chtějí prosadit nový způsob sadby brambor. Ten by měl zamezit erozi půdy. Běžnými bramborovými řádky totiž při velkých deštích a přívalech voda doslova prolétne.

Na testovacím poli v České Bělé zemědělci zájemcům z jiných farem předvádějí, že ke změně stačí drobná úprava mechanizace.

Vše spočítá ve vytvoření dalšího žlábku na samotném hrůbku, laicky řečeno na vyvýšené části zeminy, ve které brambory rostou. Díky novému sázení by se měla dešťová voda lépe vsáknout do hrůbků brambor, a tak nebude docházet k erozi a splavování zeminy.

„Děláme hrůbky, které jsou větší a zároveň mají povrchovou úpravu, takže mohou zadržet tu vodu. Voda by měla hlavně stékat do té prostřední, nekolejové brázdy, kde je důlkování. Tam by se měla zadržet a zabránit povrchovému odtoku,“ ukazuje Pavel Růžek z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Nový způsob má podle něj výhodu také v tom, že udrží vodu na poli i v době, kdy jsou běžné bramborové řádky zcela proschlé. „V dobách sucha, jako byl třeba rok 2015, zde byly dosahovány i vyšší výnosy. Vzhledem k lepší vlhkosti v půdě je lepší využití živin z aplikovaných hnojiv,“ dodává.

Novou technologii má Výzkumný ústav rostlinné výroby ověřenou už čtyři roky. Úprava sazeče přijde zemědělce přibližně na 100 až 150 tisíc korun.

Zemědělci, kteří chtějí nový způsob sadby brambor vidět, mohou do České Bělé přijet. „Když se tady zastaví nějaký zájemce, tak ho vezmeme na pole a předvedeme mu to,“ vysvětluje Tomáš Krejčík, ředitel firmy VESA v České Bělé, která je jednou z demonstračních farem zřízených ministerstvem zemědělství.

Ministerstvo se dlouhodobě snaží zavádět opatření ke snížení eroze půdy. Využívání takových technologií jako demonstrační farmě bude možná od roku 2018 povinné.

autor: Veronika Papoušková
Spustit audio