Knihy mám velmi ráda, je to můj svět, říká knihovnice z obce Sejřek na Žďársku Marie Minaříková

27. listopad 2016
Zprávy z

Krajské knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě každoročně odměňuje nejlepší neprofesionální knihovníky, mnohdy z malých vesnických půjčoven. Chce tak ocenit jejich bezplatnou práci a také upozornit zřizovatele – většinou obce – na potřebnost malých knihoven. Jednou z oceněných z letošního roku je paní Marie Minaříková ze Sejřku na Žďársku.

„Dělám to proto, že knihy mám velmi ráda, knihy jsou můj svět. Jsem v malé vesničce, kmenoví čtenáři mi sice vymírají, ale na to, že nás tam žije vlastně 120, tak mám 36 čtenářů, to je uspokojující, si myslím,“ říká s pokorou v hlase bývalá kantorka.

Sama má doma hodně knížek a své poznatky si zapisuje do vlastního čtenářského deníku. Už jich má sedm. „Kniha, ke které jsem se vrátila s odstupem, třeba po dvaceti letech, tak když si porovnám zápis, tak se podstatně liší. To je ten život, jak člověk nabírá zkušenosti, postoje se mění, ale závěr zůstává stejný. Knihy miluju, a pokud budu vidět, budu číst,“ plánuje si.

Poznámky obyčejnou tužkou

Marie Minaříková ze Sejřku si do knížek píše poznámky, obyčejnou tužkou. „V žádném případě to nepovažuji za znehodnocení, samozřejmě si to ale mohu dovolit jen ve své knížce, vlastní,“ usmívá se.

A co popřeje paní knihovnice knize jako takové? „Hlavně, aby lidé nepřestali číst, To by bylo konec vzdělanosti v Čechách,“ míní na závěr.

autoři: mik , ost
Spustit audio