Kojence v autobuse nepřipoutáte, zákon to neřeší

6. listopad 2012
Zprávy z

Přeprava dětí do tří let je v autobusech na Vysočině na vlastní nebezpečí. Zákon totiž na jejich přepravu nemyslí. Chybí bezpečnostní pásy, kterými by se dali kojenec nebo batole zajistit. Cestují tak převážně v zabržených kočárcích a nebo na klíně rodiče.

"Děti od 0 do 2 let včetně lze přepravovat na vnitrostátních linkách bez nároku na sedadlo zdarma," zní úryvek z přepravního řádu přepravní společnosti Student agency, který naznačuje, že s kojenci a batolaty se jako s plnohodnotnými cestujícími nepočítá. Některé může zlákat vidina levnějšího jízdného, většinu rodičů ale asi taková informace vystraší. "Já bych vážně vítala, kdyby byla alespoň dvě sedadla v linkových autobusech vybavená pásy jako mají auta. Aby se tam dalo dítě v autosedačce upevnit. Nikdy nevíte, co se může stát. Autobus prudce zabrzdí a dítě vám vyletí z náručí nebo si minimálně rozbije hlavu o madlo na sedadle před ním," říká Tereza, maminka dvouletého Františka. Na to ale reaguje řidič linkového autobusu se slovy, že neví, jak by při dvou vybavených sedadlech bezpečnostními pásy řešil nástup pěti maminek. "To bych měl jako losovat, kdo si sedne do sedačky a kdo ne?" Jedním dechem ale dodává, že cestování s dítětem na klíně je vrchol rodičovské nezodpovědnosti.

Jak ale postupovat, když autobusy více kočárů nepojmou? Na to nemá odpověď ani mluvčí největšího autobusového dopravce u nás, Icom transport, Petr Palovčík. "Legislativa řeší pouze přepravu dětí od tří let. Proto nejsou v autobusech takové bezpečnostní systémy, které by to řešily. Zajištění dítěte je tak pouze na volbě rodiče."

Tématu se budeme věnovat v úterních Událostech regionu po třinácté hodině. Hostem na telefonu bude zástupce Sdružení automobilových dopravců ČESMAD. Zodpoví i otázku, jestli je podobný přístup běžný ve světě a nebo jestli se mohou rodiče malých dětí z Vysočiny v budoucnu těšit na nějakou změnu.

autor: ost
Spustit audio