Kolem dvou tisíc korun musí v těchto dnech utratit rodiče za školní potřeby

24. srpen 2016
Zprávy z

Rodiče školáků vyrážejí v těchto dnech na velké nákupy. Z dlouhých seznamů si odškrtávají každoroční položky - sešity, tužky, pastelky, lepidla, tempery nebo vodovky. Někteří vyrážejí za nákupy do supermarketů, jiní jsou věrní svému papírnictví.

„Většinu už máme koupenou. Něco pořídila babička, něco já,“ ukazuje paní Milada, která chodí s dcerou Natálií každoročně do stejného papírnictví. Výbava pro školáka, který nastupuje do čtvrté třídy, už podle jejího odhadu stála přes tisíc korun. „A to máme výhodu, že nepotřebujeme aktovku a penál, to má dcera z minulého roku,“ dodává.

Běžná částka, kterou nyní rodiče utratí za školní potřeby, se pohybuje kolem dvou tisíc korun. Nakoupit je možné v klasickém papírnictví, v supermarketu nebo na internetu.

Český rozhlas Region zjistil, že sešity a obaly je výhodnější nakupovat na internetu nebo v obchodním řetězci, kde už na ně teď prodejci dávají slevu. Internet nabízí také možnosti srovnání cen za určitý typ batohu, svačinového boxu nebo penálu. Dá se na nich ušetřit zhruba dvacet procent. Navíc si lidé přečtou i hodnocení zákazníků.

Například malý nelinkovaný sešit formátu A5 s dvaceti listy stojí v papírnictví 4,50, v hypermarketu jednu korunu a za jednu korunu se dá sehnat i na internetu. Pero naopak redaktorka Českého rozhlasu při svém průzkumu nejlevněji pořídila v papírnictví, kde měli cenové rozmezí od 17 do 69 korun. V hypermarketu stálo nejlevnější pero 44 korun, nejdražší 109 korun.

Pokud potřebujete celou výbavu pro školáka, nejlevněji vyjde na internetu. I s nákupem batohu, kufříku na výtvarnou výchovu, boxu na pití ušetříte stovky korun. Hypermarket je na druhém místě, i když u několika drobnějších věcí jsme našli nižší cenu v papírnictví, třeba u pravítek.

V jednom velkém obchodním domě narazila redaktorka i na vyškolenou pracovnici, která nakupujícím radí. Domácí prostředí s radami se dostane i zákazníkům v malých papírnictvích, kde ale větší nákup školních pomůcek vyjde nejdráž.

autoři: Hana Mikulincová , lam
Spustit audio