Kontakt s lidmi mě nabíjí, říká prezident Miloš Zeman

27. červen 2015
Zprávy z

Prezident České republiky Miloš Zeman strávil polovinu pracovního týdne na Vysočině. Je to kraj, kam, jak sám říká, patří. Více než 25 let totiž přebývá v Novém Veselí na Žďársku a to je podle něj důvod neoznačovat ho jako naplaveninu, ale jako občana. Hlava státu poskytla Českému rozhlasu Region rozhovor.

„Kdybych byl pořád zavřený na Hradě nebo Lánském zámku, asi bych se zbláznil,“ řekl prezident. Právě proto velmi často a rád diskutuje s lidmi. „Vždycky jim říkám: vy nejste obyčejní lidé, vy jste normální lidé. A nenormální jsou ti, kteří o vás pohrdavě říkají obyčejní lidé.“

Prezident jako podporovatel vývozu a ekonomického růstu

Miloš Zeman, ale i hejtman Vysočiny Jiří Běhounek se velmi snaží pomoci českým podnikatelům například v Číně. Vysočina podepsala memorandum z provincií Hubei, hejtman Běhounek byl v nejlidnatější zemi několikrát. Zeman nevidí důvod, proč by firmy a podnikatelé z malého Česka nemohli uspět na velkém čínském trhu. „Říká se, co je malé, to je krásné,“ řekl prezident s tím, že věří v úspěch.

Aktuálně je na dobré cestě spolupráce firmy Jihlavan Airplanes s čínskými partnery. „To by vzhledem k velikosti čínského trhu teoreticky mohlo znamenat až zdesetinásobení stávající výrobní kapacity.“

Hlavu státu čeká dovolená ve tvrzi

Český prezident se po ukončení návštěvy Vysočiny nevrátil do Prahy, ale zůstal tady, respektive v Novém Veselí na dovolené. Hodlá tam strávil devět dnů.

„Už se těším na terapii, kterou doporučuji i vašim posluchačům. Snažte se co nejdéle spát. Protože dorůžova vyspalý člověk je člověk mírný, spokojený a hodný. Já až teď přijedu, tak se převleču do pyžama, usnu a budu spát dvanáct hodin,“ plánuje si prezident.

Exkluzivní rozhovor Daniela Zacha s prezidentem Milošem Zemanem si poslechněte také v audio archivu.

autor: daz
Spustit audio