Kontrola jízdenek, prosím! Na Vysočině nasazuje denně revizora do MHD jen Jihlava

22. únor 2018
Zprávy z

Při jízdě městskou hromadnou dopravou na Vysočině si můžete být takřka jistí, že nepotkáte revizora. Tedy pokud se vyhnete Jihlavě. Jedině v krajském městě jsou kontroly na denním pořádku.

Jihlavský dopravní podnik má šest revizorů zaměstnaných na hlavní pracovní poměr a několik řidičů pracuje externě pro občasnou výpomoc. Nyní v Jihlavě revizory nabírají, někteří totiž odešli do důchodu.

Podle vedoucí přepravní kontroly Gabriely Šťastné je šestice pracovníků dostačující, když potřebují, zaskočí zmínění řidiči. Jinak se po krajském městě pohybuje vždy alespoň jeden revizor denně.

Kontrola už při nástupu

V Havlíčkově Brodě nemají revizory vůbec. Cestující si nastupují jen předními dveřmi, takže revizor vlastně ani není potřeba. Nevylučují však, že by do budoucna přesto občas nějaké revizory do terénu posílali.

Ve Žďáře nad Sázavou jsou na tom podobně. Cestující také nastupují jen předními dveřmi. U řidiče si buď koupí lístek, nebo přiloží čipovou kartu. Občas ale revizory přece jen využijí. Třeba když ví, že se bude MHD přepravovat větší počet lidí nebo mají hlášené nějaké černé pasažéry. Dělají to dvěma způsoby - buď vyšlou někoho ze svých zaměstnanců nebo mají nasmlouvanou revizorskou firmu. Tu používají spíš na dálkové spoje. Stejně je tomu v Třebíči i v Pelhřimově.

Pokuta za jízdu na černo je proměnlivá

V Jihlavě zaplatíte na místě sedm set korun a nemusíte předkládat žádný doklad totožnosti. Pokud u sebe nemáte dostatečnou hotovost, musíte předložit platný doklad totožnosti a revizor s Vámi vyplní zápis. To už je pokuta tisíc pět set korun plus cena jízdného. Pokud ale zaplatíte do patnácti kalendářních dnů, je pokuta snížena na osm set plus cena jízdného.

autor: Izabel Dearditio
Spustit audio