Kontroloři stahují 3,5 milionu vajec kvůli salmonelóze. Jsou z Polska

Státní veterinární správa varuje před dalšími závadnými potravinami z Polska. Tentokrát se jedná o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak. Ta by mohla obsahovat bakterii salmonelózy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vajíčka, vejce, žloutek, skořápka

vajíčka, vejce, žloutek, skořápka | Foto: CC0 Public domain

V Česku tato vejce prodávaly řetězce Kaufland, Tesco a Ahold. Podle veterinární správy by mohly mít řetězce na skladech a v obchodech až 2,67 milionu kusů těchto závadných vajec. Dalších 900 tisíc kusů odebrala zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22. 10., 25. 10.,31. 10., 3. 11, 4. 11., 5. 11., 6. 11., 7. 11., 8. 11., 10. 11., 13. 11., 14. 11. a 15. 11. letošního roku.

O možném nebezpečí informoval veterinární správu systém rychlého evropského varování RASFF, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Veterináři stahují z trhu 10 tun polského kuřecího, obsahuje salmonelu

Číst článek

„O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko),“ napsal Pejchal.

Podle informací Českého statistického úřadu se z Polska do České republiky od začátku roku do konce srpna dovezlo přes 13 milionů kilogramů vajec v hodnotě více než 300 milionů korun.

Nejedná se o první polské potraviny, které musel stát stáhnout z trhu. Podobný problém byl před rokem s polským kuřecím masem a falešným máslem. Před čtyřmi lety byly z Polska dovezeny uzeniny, které obsahovaly posypovou sůl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme