Kostel na Zelené Hoře čeká velká oprava. Má mu vrátit původní podobu

1. květen 2017
Zprávy z

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou z roku 1722 se dočká oprav. Památka zapsaná v seznamu UNESCO by se měla přiblížit podobě, kterou jí dal architekt Jan Blažej Santini - Aichel. Celá rekonstrukce bude stát 45 milionů korun. I během oprav zůstane kostel otevřený pro veřejnost.

Asi nejviditelnější změnou bude nová fasáda a okna v horní galerii kostela. Ta totiž dělníci při poslední rekonstrukci v roce 1922 částečně zazdili, barokní rámy se ale dochovaly. Farnost tak teď nechá okna snést, zrenovovat jejich kovový rám a doplní je vitráží. Tyto práce začnou v červenci. Ještě letos chce farnost začít i s restaurováním interiéru. „Budou se restaurovat sochy, nástěnné malby a vnitřní štukování,“ popisuje koordinátor oprav František Laštovička.

A vrátit by se do kostela měla i původní podlaha. Část původních dlaždic různých tvarů se v kostele dochovala, zbytek nahradil mramor. Restaurátoři teď řeší, z jakého materiálu byla vůbec vyrobena. Pokud by se restaurátorům podařilo obnovit i tuto podlahu poskládanou do geometrických tvarů, vypadal by podle Laštovičky kostel sv. Jana Nepomuckého skutečně tak, jako v době svého vzniku.

Kostel je na seznamu světových kulturních památek UNESCO. Výjimečný je už jen svoji polohou - je postavený na kopci nad areálem bývalého kláštera na okraji Žďáru nad Sázavou. V krajině je tedy velmi výrazný. Charakteristický je i ambit kolem kostela - tedy klenutá chodba s kapličkami, která sloužila poutníkům k průvodům a modlitbám.

S novým světlem pokaždé jiný

Celý kostel je postavený ve stylu tvz. barokní gotiky, architekt Jan Blažej Santini podle některých historiků tímto návrhem předběhl tehdejší vnímání architektury. Navíc - jak je u Santiniho staveb zvykem - kostel je plný symbolů a odkazů na mytologii sv. Jana Nepomuckého. Santini taky už tradičně velmi propracovaně využíval světlo, které často v určitou denní hodinu odhaluje skryté prvky interiéru kostela.

Na opravy získala farnost dotaci z evropského Integrovaného regionálního operačního programu, 43 z celkových 45 milionů korun. Ze stejného programu chce získat i další dotaci na opravu ambitu kolem kostela. Část peněz ale darovali i návštěvníci a přispělo i město Žďár nad Sázavou.

autoři: mik , vok , Veronika Papoušková
Spustit audio