Kotelna z nádvoří Národního domu v Třebíči je pryč. Nahradí ji pódium s alternativní scénou

24. říjen 2017
Zprávy z

Na nádvoří Národního domu v Třebíči vedle Galerie Franta bývala nefunkční plynová kotelna. Vedle stál komín, který vysoko přečníval nad ostatními domy kolem náměstí. To vše je minulostí, dělníci aktuálně kotelnu bourají, na místě bude pódium a scéna pro konání menších koncertů a dalších kulturních akcí.

„Kotelna, pokud vím, nefungovala už asi patnáct let a hyzdila ten krásný dvorní trakt. Byl to takový architektonický zločin,“ řekla na nádvoří Jaromíra Hanáčková, ředitelka Městského kulturního střediska v Třebíči.

Součástí kotelna byl i komín. „Největším oříškem bylo odstranění komína, který byl vysoký asi patnáct metrů. Vypadal jako raketa, která startuje do vesmíru,“ dodala s úsměvem.

Pódium a místo pro koncerty

„Bude tady zámková dlažba, všude,“ říká s podlážkou v náručí dělník Zdeněk Nováček. Na místě kotelny bude pódium. „Já jsem z toho prostoru úplně nadšená,“ pokračuje Jaromíra Hanáčková. „Místo bude ideální pro komorní kulturní akce. Ať už to bude vážná hudba nebo folk. Sousedství galerie přímo nabízí využití pro kulturní akce.“

Národní dům Třebíč, stavební úpravy
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio