Lepší výhled do křižovatky připraví možná Ždírec nad Doubravou o kino a knihovnu

Nebezpečná křižovatka ve Žďírci nad Doubravou má být přehlednější. Místo, kde dochází často k dopravním nehodám, chce vedení města upravit i za cenu, že bude muset zbourat rohovou budovu místního kina a knihovnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři u nehody

Záchranáři u nehody | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Obyvatelé Ždírce proti radikálnímu řešení nic nenamítají. „Když se jedná o bezpečnost a o životy lidí, tak určitě,“ míní obyvatelka Ždírce. Kino a knihovna nebudou chybět ani její sousedce: „Vždyť je to stará budova, dyť je to stoletý…“

Na křižovatku je velmi dobře vidět oknem z restaurace na protější straně ulice. „Stává se to často jak od Žďáru na Pardubice, tak i obráceně,“ tvrdí pan Milan.

„Bohužel, když na to z okna koukám a auto jede a nezastaví, tak jen čekám, kdy přijde rána,“ tvrdí. O pohled na karamboly nestojí. „Je to velice nechutná věc, když se má člověk dívat na ty zraněný lidi…je to otřesný zážitek,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu budov, které brání ve výhledu do křižovatky ve Zdírci, rozhodne průzkum. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Hana Mikulincová.

„Zbouráme kino, abychom měli víc prostoru na přestavbu místa,“ říká nezávislý starosta Zdírce nad Doubravou Jan Martinec. O nové podobě křižovatky se nediskutovalo poprvé.

Vhodné řešení křižovatky hledali odborníci už v minulosti. Zatím poslední jednání absolvovalo město na Ředitelství silnic a dálnic v prosinci.

Návrh na radikální řešení, které by znamenalo odstranit budovy kina i knihovny, padl právě tam. „Tu myšlenku jsme už v zoufalství nabídli ŘSD, protože ta situace je hrozivá. je tady myšlenka postavit tady to zařízení někde jinde a tady to obětovat ve prospěch bezpečnosti,“ vysvětluje Martinec.

Dopravní průzkum začne v dubnu

O tom, zda je demolice budov skutečně nutná, rozhodnou výsledky několika měsíčního dopravního průzkumu. Bezpečnostní inspektory vyšle Ředitelství silnic a dálnic na místo už letos v dubnu.

„Bude se tam provádět směrový dopravní sčítání, takže tam bude pár lidí, který budou zkoumat, odkud a kam ty auta jedou,“ vysvětluje ředitelka na Vysočině Marie Tesařová. Po vyhodnocení průzkumu navrhnou dopravní inspektoři řešení, které by mělo dopravní situaci zklidnit.

Dopravní uzel na Brodské a Chrudimské je pro řidiče tvrdým oříškem. Zapomínají, jestli jsou na hlavní nebo vedlejší. Jen od začátku letošního roku se na křižovatce zvané U Lázničků staly čtyři dopravní nehody.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme