Lesníci na Třebíčsku lákají kůrovce do speciálních lapačů. Obávají se kalamity

4. květen 2016
Zprávy z

Na Třebíčsku můžeme v lesích narazit na kůrovcové lapače. Jsou to černé plastové skříňky, které lákají samečky brouka lýkožrouta. Na smrkových porostech páchá velké škody. K rojení, které je spojováno s kůrovcovou kalamitou, zatím díky nižší teplotě nedochází. Lesníci ale musí být připraveni.

S kůrovcem ale nejsou problémy jen na Třebíčsku. Za zvýšený výskyt může mírná zima a také loňské letní sucho. „Stromy jsou z vedra oslabeny, vystresované a jsou náchylné na napadení kůrovcem. Kůrovcová kalamita zatím není, my se ale musíme snažit ji předcházet,“ vysvětluje Aleš Rusek, lesní správce.

Aleš Rusek bere do ruky ostrou škrabku a ukazuje napadené dřevo. „Vidíme, že jsou vyhlodané snubní komůrky, které hlodá sameček a vábí tam samičky.“

Dřevo napadené kůrovcem

Kůrovce lákají na feromony

Lesníci většinou nechávají stát nebo ležet v lese strom, kterému říkají lapák. Na něj kůrovec nalétne a uhnízdí se. Kromě toho rozmísťují i chemické lapače. „Musíme ho nalákat na feromony. Máme látku na konkrétní druh kůrovce, viděli jsme tady lýkožrouta severského,“ říká lesník Rusek s tím, že na každý druh existuje jiná chemická látka.

Na Třebíčsku je asi čtyři sta lapačů, v celém Česku pak asi třicet šest tisíc.

Lapač na kůrovce
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio