Lidé často podceňují zabezpečení chat před zloději. Policisté vyrážejí na kontroly

5. únor 2017
Zprávy z

Opuštěná chata nebo rekreační domek je v zimě dost často terčem zlodějů. Policie na to pravidelně upozorňuje. Zároveň ale říká, že lidé nezřídka podceňují zabezpečení. Nechávají otevřené okenice, uvnitř cenné předměty, čímž poskytují lupičům ideální půdu. Strážci zákona také proto vyrážejí na pravidelné kontroly.

„To jsou tyhle starý visací zámky, dostačující na kůlny,“ konstatoval u jedné z chat u Maršovského rybníka kousek od Jihlavy policista Marian Cakl.

„Nedovřené okenice, pokud je chata bez okenic, dá se krásně vidět dovnitř. Lidi tam opravdu nechávají jak elektroniku, tak drahé věci,“ dodává.

Redaktorka Lucie Maxová byla s jihlavskými policisty na kontrole chat. Přišli k chatě bez okenic, univtř jedné byla kupříkladu hifi věž. „Tady stačí vymáčknout tuhle tabulku a je uvnitř a už bere.“ Na každé zkontrolované chatě nechávají cedulky s potvrzením kontroly. „Tady jsem jim ještě napsal, ať si to lépe zabezpečí,“ dodal Marian Cakl.

Nejlepší hlídač je všímavý soused

Také u Maršovského rybníku jsou celoroční chataři, kteří podle policie fungují skvěle jako ochrana před zloději. „Pokud se dám sem zajet, tak tady jsme. A jsem rád, že to tady kontrolují,“ pochválil chatař.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio