Lidé před Vánoci nakupují na splátky

7. listopad 2012
Zprávy z

Lidé před Vánoci opět využívají nákupů na splátky. Zkušenosti s tím mají hlavně prodavači v obchodech s elektronikou.

Lidé při nákupování vánočních dárků opět využívají splátek. Pořizují si díky nim televize, notebooky nebo v současné době tolik oblíbené tablety. Přestože odborníci před nákupy na splátky varují, odradit se nenechala například Ludmila Eliášová z Jihlavy, která si takto loni pořídila televizi: "Sice jsem měla peníze na účtě, ale řekla jsem si, že splácet sedmnáctset měsíčně, není zase tolik. Teď mi to už dobíhá a některé peníze mi dokonce za vzorné splácení vrátí. Jsem tedy spokojená a nelituju toho."

Bohužel ne všichni si splátky a případné úvěry dobře promyslí. "Měli jsme tu paní, která přišla po Vánocích celá nešťastná. Půjčila si peníze na rodinnou dovolenou a když se z ní všichni vrátili, zjistila, že bude splácet více, než si půjčila. Neprošla si pořádně podmínky a pak nevěřila svým očím," řekl Regionu jeden z příběhů se špatným koncem Karel Křivánek z jihlavské občanské poradny, na kterou se zadlužení lidé po svátcích často obracejí.
Odborníci proto varují, aby lidé nepodlehli na první pohled výhodným půjčkám nebo splátkám a vždy si pořádně pročetli smlouvu. "Než člověk stvrdí něco podpisem, musí si důkladně nastudovat podmínky. Po podepsání už totiž často není návratu," varoval Karel Křivánek.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio