Lidé v Obyčtově na Žďársku pomáhají malému Ríšovi. Uspořádali veřejnou sbírku

19. říjen 2015
Zprávy z

V Obyčtově na Žďársku pomáhají čtyřletému Ríšovi. Trpí spinální svalovou atrofií a podle českých lékařů mu mohou pomoci pouze v Izraeli na klinice v Tel Avivu. Léčba kmenovými buňkami ale stojí 38 tisíc amerických dolarů, které zdravotní pojišťovny odmítají uhradit. Obec Obyčtov proto vyhlásila veřejnou sbírku a chtějí svému malému občanovi pomoci.

Ríša se narodil jako zdravé dítě. Asi v osmi měsících si matka všimla, že správně nedrží hlavu. Po speciálních vyšetřeních se dozvěděli nemilosrdnou diagnózu – spinální atrofii. „Postihuje svaly. On je na nohy. Ruce má dobré, ale nepostaví se, neleze, nechodí. Když ho posadím, tak se sám udrží. Do osmi měsíců pásl koně, zvedal hlavičku,“ říká maminka Veronika Klementová.

Diagnóza rodinu šokovala. Po určité době si ale zvykli na režim, které dítě vyžaduje. „Musím se o něj pořád starat. Když chce jít na záchod, musím ho odvést, musím ho koupat ve vaně. Třikrát denně cvičíme, jezdíme na rehabilitace, na koně chodí. Má to vlastně na protahování, aby se mu nezkracovaly šlachy,“ dodává Veronika Klementová.

Zastupitelé v Obyčtově se rozhodli pomoci

Jedinou nadějí pro chlapce je terapie v izraelském Tel Avivu, která ale stojí v přepočtu asi tři čvrtě milionu korun, které rodina nemá a pojišťovny ani jejich část uhradit nechtějí. „Mohu říci, že jsem docela překvapený, odezva je docela velká. Už i nějaké peníze jsou na účtu. Hned první den vlastně přišly nějaké peníze,“ říká Karel Straka, starosta Obyčtova, který současně se zřízením transparentního konta rozeslal dopisy okolním obcím a na kraj.

Informace o veřejné sbírce najdete zde.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio