Lidé ve Skleném nad Oslavou si konečně oddychnou od kamionů. Stavba obchvatu právě začíná

18. duben 2017
Zprávy z

Ve Skleném nad Oslavou právě dnes začínají stavět silniční obchvat. Objížďkou chtějí vyřešit letitý problém – nadměrnou dopravu. Obec totiž leží na silnici I/37, která vede ze Žďáru nad Sázavou jihovýchodně směrem na Křižanov a dále na Velkou Bíteš k dálnici D1 a denně tudy projedou stovky automobilů. Komunikace je místy navíc úzká.

Ve Skleném nad Oslavou právě dnes začíná stavba vytouženého obchvatu. Od zítřka bude průtah obcí úplně uzavřený, objížďka povede přes Bohdalec a Pikárec. Novou trasu platí stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic.

„Doprava je opravdu hustá. Když se něco stane na dálnici, jede všechno tudy a jsou tady místa, kde se dva kamiony nevyhnou. Pár nehod už tu bylo,“ dělí se o zkušenosti starosta Skleného Zdeněk Haller.

Reportérka Veronika Papoušková stála pět minut u hlavní silnice a napočítala dvacet kamionů. „Je to absolutní nutnost. Přejít silnici někdy prostě nejde. Slyšíte to teď, kamion za kamionem,“ řekl místní obyvatel Zdeněk Bartošek.

U domu pana Bartoška silnice úzká není, v kopci o kus dál ale ano. „Tam je to zajímavé hlavně v zimě. Kamion v kopci zastaví, už se nerozjede a pak to stojí všechno.“

Chybí chodníky

Kolem silnice ve Skleném není prostor ani pro stavbu chodníků. Zdeněk Bartošek má část chodníku na svém pozemku. „Mám ho tady, no. Raději jsem uhnul než aby děcka chodila v tom provozu,“ řekl.

Sklené nad Oslavou žádá o objízdnou trasu desítky let. Stavba začíná právě dnes a potrvá rok a půl.

autoři: mik , Veronika Papoušková
Spustit audio