Lidé ve Větrném Jeníkově sepisují knihu o minulosti své obce. Od středověku po současnost

22. září 2017
Zprávy z

Lidé ve Větrném Jeníkově shánějí informace o historii své obce. Dávají dohromady podklady pro knihu, kterou chtějí vydat za rok, kdy se v městysu uskuteční setkání rodáků. Na práci se podílí asi desítka sousedů. Podle starostky Martiny Lisové je to ale práce nesmírně náročná. Dějiny zkoumají už od 11. století.

Bývalá ředitelka jeníkovské školy Milada Dvořáková se zajímá o dění ve světě, zajímá ji ale i geologie a vodstvo. V Jeníkově se narodila a žije tam celý život, proto má k historii své rodné hroudy blízko. „Kdyby to psal někdo jiný, napíše to zase jinak. Mám výhodu v tom, že jsem prostě rodačka. Znám tady místní poměry, nemyslím společenského charakteru, spíš přírodu, jak se vyvíjela, jak ji člověk ovlivnil,“ líčí paní Dvořáková.

Dálnice D1

Větrný Jeníkov zná celá Česká republika především z dopravního zpravodajství. Za lesem, poblíž obce vede dálnice D1 a je tam i nájezd. „To je další velký antropogenní zásah. Příroda si ale umí pomoci a dnes už nevidíme ty odkryté svahy.“

Na knize o dějinách Jeníkova pracuje asi desítky lidí. Podle starostky Martiny Lisové mají nelehkou práci, archivní historie sahá až do 11. století. Popsaná v knize ale nikdy nebyla. „Zaujalo mě, že tady byl zajatecký tábor tady přímo v zámeckém parku, kterým prošlo velké množství německých posléze ruských vojáků během II. světové války. To je jedna z věcí, kterou budeme chtít zmínit,“ říká starostka.

Jak to vlastně bylo

Čím čerstvější událost tím je složitější najít shodu mezi pamětníky, jak se to vlastně odehrálo. Takové mají zkušenosti v obci, kde žije na 600 lidí. „Pokud to stojí na pevných faktech, která jsou podložitelná, tak to rádi použijeme a zmíníme se, že to je vzpomínka jednoho konkrétního pamětníka.“

Na knize pracují ve Větrném Jeníkově už tři roky. Finišovat chtějí příští rok v září, kdy se uskuteční vzpomínané setkání rodáků. Buď do té doby vydají knihu, nebo svým spoluobčanům představí alespoň část své dlouholeté práce.

autoři: mik , daz
Spustit audio