Majitel shořelého domu v Humpolci měl i další nemovitosti. A mnohdy jsou také plné nepořádku

23. červenec 2015
Zprávy z

Humpolcem v neděli a v pondělí otřásl hrozivý požár domu na náměstí, při kterém přišel o život majitel domu. Osmapadesátiletý muž měl trvalé bydliště v Havlíčkově Brodě naproti poliklinice a podle informací Českého rozhlasu vlastnil i další domy, například v Budíkově poblíž Humpolce. Tamní chalupa je podobně jako ta v Humpolci plná harampádí.

„Ten štít, toho moc neuvidíte, protože to je zarostlý. A bordel,“ říká doslova našemu reportérovi paní Žáčková z Budíkova, která ho zavedla přímo k domu. Majitel dostal před pár lety příkaz postavit plot. Důvod? Aby dům zanášeným vším možným nepohoršoval své okolí. „On si toho nevšímal. Zájemců tady byla spousta, prodat to ale nechtěl,“ pokračuje žena.

Dům je plný nepořádku, od starých pneumatik přes nábytek a oblečení až po plastové obaly. A okolí domu je zarostlé dřevinami. „Vozil sem taky železo a jiní mu to kradli.“

Sousedi jsou nešťastní

Poblíž onoho domu žije Josef Soukup. „To je hotový, myslím, že bude barák plný pod střechu,“ říká soused. „On to byl normální barák, ale asi před pěti lety to takhle zavozil. A nechal to zarůst.“

Lidé v Budíkově teď čekají, co se stane s domem plným odpadků. Majitel zemřel při požáru, případní dědicové se musí o svá práva přihlásit.

Obce jsou v podstatě bezradné

Podobných staveb je na Vysočině několik, majitelům ale často nelze poručit, aby si jednoduše uklidili. „Pokud by nějaká činnost narušovala statickou podstatu té budovy, tak může stavební úřad nařídit nějaké úpravy, jinak ne. Posuzovat to, jestli má někdo více či méně uklizeno, nikdo nemůže,“ vysvětluje tajemník radnice v Humpolci Jiří Fiala.

Nepořádek ztěžuje práci i hasičům, kteří se o tom přesvědčili právě v Humpolci. Dům by s velkou pravděpodobností rychle uhasili. Kvůli tunám nepořádku ale zápasili s plameny dlouhé hodiny. „Díky těmto hořlavým materiálům se oheň daleko rychleji šíří a ta likvidace je náročnější,“ dodala mluvčí hasičů Petra Musilová.

autor: daz
Spustit audio