Malé firmy si stěžují na velké odběratele. Pozdě placené faktury jsou pro mnohé likvidační

I když česká ekonomika posiluje, firmy mají stále problémy s tím, že jejich odběratelé platí pozdě. Potýkají se s tím hlavně ty nejmenší podniky a živnostníci. Pro mnoho z nich jsou pozdě placené faktury až likvidační. Vyplývá to ze společného výzkumu společnosti Intrum Justitia a Komory certifikovaných účetních mezi více než stovkou finančních profesionálů a účetních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

České peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Více než 62 procenta firem letos zkrachovalo kvůli nesplacené pohledávce. To znamená meziroční růst o 27 procentních bodů, popsal průzkum Karol Jurák - výkonný ředitel společnosti Intrum Justitia.

„93 procent oslovených respondentů přiznalo, že mělo v posledních dvanácti měsících problém s úhradou faktur. Na základě specializovaného evropského průzkumu společnosti Intrum Justitia dokonce vyplynulo, že 72 procent oslovených připustilo, že tato zmeškaná faktura jim byla velmi nevhod a 55 procent z nich přiznalo, že šlo o záměrné posunutí plateb ze strany odběratelů,“ řekl Jurák.

Většinou šlo o malé firmy nebo živnostníky. Na ně totiž i při obecně silném růstu ekonomiky dopadá to, že velcí odběratelé čekají se zaplacením.

Malý dodavatel je za zakázku vděčný, nestěžuje si

„Až 87procent respondentů, kteří se potýkají s těmito problémy, jsou OSVČ a mikro podniky s obratem do 40 milionů korun. V zásadě platí: velká korporace se vždycky úvěruje na úkor toho menšího dodavatele. Ten je za ten kontrakt rád, bojí se reputačního rizika, kolikrát si ani nezkontroluje smlouvu jako takovou a nevystupuje proti opožděným úhradám,“ dodal Jurák.

Každá čtvrtá firma připustila, že pokud by jí odběratelé platili včas, mohla by zaměstnat více lidí, než dosud. V Evropské unii platí, že splatnost pohledávek by měla být 30 dní. Pokud se ale odběratel s dodavatelem ve smlouvě domluví na delším období, platí tato dohoda. Většinou si diktuje delší lhůtu odběratel a může to být 60 nebo i 90 dní. I v těchto případech, ale dochází k pozdějším platbám. To může být pro menší podnik velký problém, protože závazky musí platit včas a nemá dostatečný finanční polštář.

Pojištění se vždy nevyplatí

„To může přeneseně třeba u měsíčních plátců DPH znamenat, že třeba nebudou mít včas prostředky, aby odváděl z těch pohledávek v termínu DPH mzdy a odvody státu, sociální a zdravotní pojištění,“ řekl s odvoláním na průzkum předseda Komory certifikovaných účetních Libor Vašek.

K tomu pak naskakují i takzvané vícenáklady - tedy přefinancováni, například nutnost vzít si půjčku a třeba i najmout firmu, která bude pohledávku po odběrateli vymáhat. To podle průzkumu může malou společnost nebo živnostníka přijít v průměru na 100 tisíc korun. Firmy si můžou sjednat pojištění pohledávek, nebo si najmout faktoringovou firmu. To se jim ale zpravidla vyplatí jen v případě větších zakázek.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme