Málo hub pomohlo jelenům k mohutné říji. V lesích jich ale ubývá

13. říjen 2015
Zprávy z

Jeleni a další vysoká zvěř mají za sebou letošní říji. Doprovází ji charakteristické troubení a také permanentní stress samců spojený s přítomností samic. Letošní projevy byly podle myslivců velmi intenzívní. V lesích se totiž potulovalo málo houbařů a zvířata měla dostatek klidu.

Lesní Lesního družstva obcí Přibyslav Radomír Debnár má s králem lesa velké zkušenosti, dokonce se pomocí speciálního nástroje naučil napodobovat troubení. „Vidí, že tam má ty soky, tak se rozzlobí, ale chce od těch laní nikam odbíhat, aby mu nějaká neutekla,“ komentuje chování jelenů.

Troubení s jeleny ale není snadné, nezkušený jedinec by jim říji mohl i přerušit. „Pozná, že to je nějaká imitace a okamžitě toho nechá. Když se vám ozývá, tak je to známka, že troubíte správně. Je to zvláštní zážitek, když je v lese ticho a ten jelen se ozve, tak je to velmi silný zvuk, který člověka překvapí,“ dodává šéf lesního družstva Jiří Svoboda.

Nejvíce troubí mladí jeleni

Nejhlasitější jsou mladí samci, zhruba okolo sedmého roku věku. Starší naopak spoléhají na své postavení ve stádě. „Už je sebevědomý, je pánem situace a ví, že se nemusí ozývat každému mladému jelenu, šetří tím energií,“ říká Svoboda.

Letošní říje skončila a podle lesníků byla intenzívnější než obvykle. „Jeden důvod byl ten, že nerostly houby a těch lidí bylo v lese málo. A druhá věc je ta, že se tady sešlo více jelenů středního věku a ti byli hlasití.“

Jelenů v lesích ubývá

Jelenů v lesích Vysočiny v poslední době ubývá. Lesní družstvo obcí Přibyslav hospodaří asi na třech a půl tisících hektarů lesa a podle odhadů Jiřího Svobody mají maximálně deset kusů. „V této chvíli mám v honitbě asi dvacet kusů vysoké zvěře a jelenů bude asi deset.“

autor: lam
Spustit audio