Mayerová z kauzy Čapí hnízdo opustila ze zdravotních a osobních důvodů zastupitelstvo Jihlavy

6. únor 2018
Zprávy z

Náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová (ANO) opustila vedení města a také jeho zastupitelstvo. Rezignovala ze zdravotních i osobních důvodů, uvedl zastupitelský klub hnutí ANO na webu. Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) o tom v pondělí informoval zastupitele Jihlavy. Mayerová patří mezi obviněné v souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo.

Funkci jihlavské náměstkyně Mayerová od loňského listopadu vykonávala jako neuvolněný politik, i tehdy změnu vysvětlila svým zdravím. Rezignaci oznámila primátorovi písemně v pátek. „To musím pochopitelně akceptovat,“ řekl Chloupek.


ANO je v jihlavské koalici spolu s ČSSD a lidovci. ANO má stejně jako ČSSD v zastupitelstvu osm pozic. Uvolněné místo za ANO obsadil Dalibor Pituch, který na pondělním zasedání zastupitelstva složil slib. Novým radním za ANO následně zastupitelé v tajné volbě zvolili lékaře Zdeňka Faltuse. Podpořilo ho 26 z 35 hlasujících.

V kompetenci Mayerové do listopadu bylo školství, kultura, tělovýchova, zdravotnictví a koordinace strategií, pak si ponechala jen koordinaci strategií.

Uvolněnou pozici náměstka už radniční koalice obsazovat nebude. Jeho kompetence si do podzimních komunálních voleb podle primátora rozdělí zbývající členové vedení města.

Podepsala žádost

Žádost o dotaci na Čapí hnízdo Mayerová kdysi podepsala. Usnesení o zahájení trestního řízení si na poště vyzvedla loni 13. října. Své obvinění považuje za účelové, vymyšlené, založené na fabulaci, neznalosti situace a ignoraci faktů.

Mayerová také figurovala na desátém místě kandidátky ANO na Vysočině pro sněmovní volby. Získala 1285 přednostních hlasů, v rámci kandidátky hnutí v kraji sedmý nejvyšší počet.

Hnutí ANO vstoupilo do vedení jihlavské radnice v listopadu 2016. Původní koalice tvořená ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Forem Jihlava se krátce předtím rozpadla kvůli rozporům, v jejichž důsledku byla odvolána část radních.

Mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo je i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

zdroj: ČTK
Spustit audio