Menší města na Vysočině zřejmě přijdou o finanční úřady

29. červenec 2015
Zprávy z

Pacov, Telč a Náměšť nad Oslavou přijdou s velkou pravděpodobností o pobočky finančních úřadů. Lidé budou muset jezdit do bývalých okresních měst, tedy do Pelhřimova, Jihlavy a Třebíče. Stát respektive Finanční správa svůj krok zdůvodňuje šetřením, starostové obcí ale chtějí bojovat.

K rušení finančních úřadů má dojít na konci letošního roku. Pro Telč je to druhá ztráta, přijít mají i o pobočky úřadu katastrálního. „Chceme společně vyjádřit nesouhlas s tím, jak se se státní správou v malých obcích nakládá,“ konstatuje nezávislý starosta Telče Roman Fabeš.

Argument Finanční správy je takový, že zaměstnanci menších poboček finančních úřadů nejsou plně vytíženi. Starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka si ale myslí pravý opak. „Mají na starosti 7129 daní z nemovitosti, 2765 podnikajících fyzických osob, 300 právnických osob a většina plateb jde přes pokladnu finančního úřadu,“ vypočítává Měrka.

Na pomoci si vzali i hejtmana a senátora

Starostové dotčených obcí pozvali zástupce Finanční správy do Telče a přizvali i hejtmana a současně poslance Jiřího Běhounka a senátora Miloše Vystrčila. Společně sbírají podpisy pod výzvu, kterou chtějí ve snaze změnit rozhodnutí státu odeslat ministru financí.

Čtěte také

autor: lam
Spustit audio