Města neví, co s vytříděným plastem. Nikdo ho totiž nechce

23. říjen 2017
Zprávy z

Města řeší, co s vytříděným plastovým odpadem. Zmačkané pet láhve a folie totiž nikdo nechce. Tradiční globální zájemce - Čína - totiž omezil zpracování. Aktuálně proto města plastový odpad skladují, skladují ho i specializované firmy. Složitá situace ale není poprvé, v minulosti se už opakovala.

Společnost na jednu stranu nabádá občany ke třídění odpadů, na straně druhé není na vytříděný materiál odbyt. Aktuálně to platí u plastu. Čína totiž omezila zpracování tohoto druhu odpadu a to se projevuje i v České republice.

Města na to reagují i tak, že odpad nabízí svozovým firmám zcela zdarma nebo pod cenou, čímž se ale celý systém třídění prodražuje.

Pro běžného občana, který třídí odpad, se nic nemění, žluté kontejnery zůstanou na svých místech.

Pavel Gregor z firmy ESKO-T, která zajišťuje svoz a třídění odpadů na Třebíčsku, říká, že by měly vzniknout zpracovatelské technologie také u nás, abychom nebyli závislý jen na Číně. „Za tím problémem vidím stát. Na jedné straně nutí lidi třídit, na té druhé nepodniká žádné kroky, které by nutily místní výrobce na toto zpracování.“

Asijská velmoc omezila výkup plastového odpadu už minimálně jednou – v roce 2009. Pamatuje to i Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy. „Určitě neuvažujeme o tom, že bychom přestali od občanů vybírat plasty. Teď to budeme skladovat a čekat, jak se situace vyvine.“

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio