Město Žirovnice zachrání hřbitovní kapli sv. Jiljí. Dostali ji darem od církve

27. únor 2017
Zprávy z

Město Žirovnice hodlá zachránit kapli sv. Jiljí na místním hřbitově. Pět set let starý svatostánek patří církvi, ta ale na opravy nemá, podle duchovního správce farnosti, peníze. Proto si obě instituce nemovitost včetně přilehlého starého hřbitova vzájemně předaly a práce na záchraně už začaly.

Kaple sv. Jiljí je mimo jiné pohřebištěm někdejších majitelů žirovnického panství Vencelíků a Šternberků. V současnosti ji využívá jak církev, tak město k občanským obřadům.

„Využívá se k účelům civilních rozloučení, nemají obřadní síň. Když má město zájem a farnost má v majetku další objekty, o které se musí starat, tak jsme takto vyšli vstříc,“ řekl Českému rozhlasu žirovnický farář Augustin Ján Grambal.

Kaple málem spadla

O kapli na starém hřbitově v Žirovnici na Pelhřimovsku se desítky let nikdo nestaral, proto byla v havarijním stavu, potvrzuje starosta Milan Šmíd (ODS). „Byla ve velmi špatném stavu, hrozilo její zřícení. My se na tom finančně také podílíme. Je to vlastně ta první část, na to by měly navazovat opravy střechy.“

autoři: mik , Lucie Maxová
Spustit audio