Mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi bude znovu jezdit vlak. Poprvé 30. března

17. březen 2018
Zprávy z

Po sedmileté přestávce se na dráhu mezi Jemnicí a Moravskými Budějovice vrátí pravidelné spoje. Kraj na jejich provoz přispěje. První vlak vyrazí na cestu v pátek 30. března v devět hodin ráno.

Města Jemnice a Budějovice přišla o vlakové spojení před sedmi lety. Kraj se tehdy rozhodl, že nebude dál dotovat železnici s argumentem, že mezi oběma městy na jihu Třebíčska jezdí autobusy.

Lidé se ale vlaku nevzdali. Pravidelně tam po kolejích jezdily historické soupravy. Trať měří 21 kilometrů.

„První den bude jezdit motorový vůz s historickými vagony, zájemci se budou moci svést i na drezíně. Bude tam modelové kolejiště a atrakce pro děti,“ popsal starosta Jemnice Miloslav Nevěčný oslavu, kterou město chystá na místním vlakovém nádraží.

Víkendový provoz

Letos už bude provoz pravidelný, ale pouze o víkendech. Kraj za objednané spoje zaplatí přes 700 tisíc korun. Na jaře a na podzim budou o víkendech jezdit tři páry vlaků dopravce Railway Capital. „O letních prázdninách k tomu přidáme ještě jeden pár, který zaplatí město,“ řekl Nevěčný.

Spoj bude zajišťovat Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě, s nímž město dlouhodobě spolupracuje a který doposud zajišťoval příležitostné vlakové vyjížďky.

Správa železniční dopravní cesty zároveň zrušila záměr koleje mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi prodat, o což se pokoušela v uplynulých měsících.

zdroj: ČTK
Spustit audio