Mezi police přímo do žďárské knihovny se chodí ohřívat bezdomovci

27. listopad 2017
Zprávy z

Knihovna Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou má problém s bezdomovci. Pár hlučných lid se totiž přišel ohřát přímo do knihovny. Jejich počínání přerušila až přivolaná hlídka městské policie. Pro pracovníky knihovny to nebyl první kontakt s lidmi bez domova.

„Už asi dvakrát jsme museli volat městskou policii. Jednou to bylo přímo v knihovně a jednou to bylo tady dole u řeky. Kolegyně proto zavolala policii,“ říká ředitel knihovny Roman Kratochvíl.

Rozruch v knihovně způsobila dvojice lidí bez domova. „Padaly tam vulgární výrazy, křičeli na sebe,“ popisuje poslední incident Kratochvíl. Na dění v půjčovně ho upozornily pracovnice knihovny. V místě, kde se běžně ozývají jen polohlasné rozhovory, vzbudila dvojice pozornost.

„Bylo to v půjčovně, kde jsou ostatní čtenáři. Samozřejmě se dívali, co se děje, pro některé to mohlo být nepříjemné. Ti lidé jsou hluční, bývají i verbálně agresivní.“

Událost ukončila až městské policie. Jak ale na závěr dodal ředitel Roman Kratochvíl, pracovníci knihovny nemohou nikomu zakázat vstup a to platí i pro bezdomovce.

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio