Milovníci staré Třebíče bojují za záchranu nemocniční kaple. Má ustoupit nové chirurgii

3. listopad 2015
Zprávy z

Spolek za starou Třebíč bojuje za záchranu nemocniční kaple. Ta musí ustoupit novému chirurgickému pavilonu, jehož stavba začne v nejbližších dnech. Lidé ze spolku jsou přesvědčeni, že by bylo možné alespoň věžičku zakomponovat do nové stavby, nebo ji usadit na jiné místo v areálu nemocnice.

„V nejhorším případě zachovalou věž alespoň před demolicí snést a vystavit v areálu nemocnice nebo na jiném vhodném místě v centru Třebíče,“ shrnuje své snahy Martin Herzán ze Spolku za starou Třebíč. Sám si dovede představit, že věžička bude součástí železobetonového skeletu nové chirurgie.

„Může posloužit i jako zavěžení nějakého altánu, kterých kdysi bývalo v Třebíči několik, ale dodnes se jich zachovalo minimum,“ pokračuje ve svých plánech.

Vedení špitálu s kaplí v tuto chvíli nepočítá

Nemocnice, respektive její zřizovatel Kraj Vysočina, s kaplí nepočítají. Projekt nové chirurgie se připravoval dva roky a věž s bohatou historií, ve které bývaly v době války dokonce i střílny, tam své místo nemá.

Podle mluvčího nemocnice Petra Palovčíka mají plány s jinou památkou, totiž sochou sv. Václava. „Prioritou je určitě socha sv. Václava, která byla převezena k restaurování. Chtěli bychom, aby se vrátila. Zachování kopula kaple je myšlenka nová a bude to předmětem určité diskuse.“

Pokud se ale Spolek za starou Třebíč dohodne s demoliční firmou, nikdo jim prý v převozu věžičky bránit nebude.

autor: Michal Malý
Spustit audio