Mnozí čeští vojáci jí konzervy plné drůbežího separátu, armáda už nákup prošetřuje

30. červenec 2015

Stovky českých vojáků si stěžují na nekvalitní masové konzervy. Problémová strava se objevila ve třech posádkách. Vepřové i hovězí konzervy, které dostal Český rozhlas od vojáků k dispozici, jsou plné drůbežího separátu, sóji, emulgátorů a stabilizátorů a maso obsahují jen z poloviny.

„Co se týče výživového hlediska, tak tam se nedá mluvit vůbec o výživě, protože to nesplňuje vůbec nic,“ hodnotí tyto konzervy nezávislá nutriční specialistka Gabriela Tomanová.

„Složení těchto konzerv je velmi alarmující. Tak třeba guláš, který naši vojáci dostávají, tak aby byl složen z drůbežího strojově odděleného masa - tedy z kůží a ze zbytků, je pro mě hrozné.“

U některých konzerv jsou podle Gabriely Tomanové alarmující také dávky soli.

„Například ten guláš splňuje doporučenou dávku soli v jedné konzervě, což by znamenalo, že voják už by v žádném případě neměl jíst pečivo, které obsahuje sůl a zbytek potravin se solí.“

O poměrech, které panují kolem polního stravování v české armádě, se rozhodl promluvit jeden z vojáků. Kvůli obavám z možného postihu si ale přál zůstat v utajení.

„Takže jíte de facto jako obarvené sádlo, které vůbec nijak nechutná, nebo když se dá na oheň a ohřeje se to, tak by to usmrtilo i medvěda, který leze vedle vás, takže - není to dobré.“

Konzervovaná dávka potravy. Konzervy, které nakupovaly některé útvary armády ČR. Poslední dodávka konkrétně těchto neoznačených konzerv byla v září roku 2014. Někteří vojáci je mají stále ještě u sebe. Poté útvary začaly nakupovat označené konzervy.

Tento voják nemluví pouze sám za sebe ale i za další své kolegy, kteří se na nás obrátili s prosbou o pomoc a kteří nejsou s jídlem na svých útvarech spokojeni.

„Budu stručný, bude to asi kolem 250 lidí z 500.“

Raději jídlo z domova s sebou

Vše už podle tohoto vojáka dospělo tak daleko a vojáci jsou z toho natolik znechucení, že si raději vozí z domů jídlo vlastní.

Čtěte také

Agentura logistiky, která má stravování v armádě na starost, však o ničem nevěděla.

„Do této doby jsem tuto informaci nezaznamenal, nedostal, neobdržel, takže jsem to nemohl řešit,“ říká vedoucí specialista odboru týlového zabezpečení pplk. Anton Maják. Jednotlivé útvary si totiž konzervy nakupovaly samy.

„Udělá se atestace, a pokud to bude nevyhovující, konzervované dávky se budou řešit vrácením nebo náhradou za jiný druh konzerv,“ dodává Maják.

Poté, co jsme armádu na problém upozornili, začala Agentura logistiky vše prošetřovat. S ohledem na předchozí stížnosti vojáků podle vyjádření generálního štábu už nebudou útvary konzervy dál pořizovat.

autor: Michal Malý
Spustit audio