Moderní technologie na hřbitově. Ve Velkém Meziříčí mají elektronického vrátného

11. únor 2018
Zprávy z

Hřbitov ve Velkém Meziříčí má elektronického vrátného. Ráno v sedm hodin se brána automaticky otevře a večer v osmnáct zavře. Důvodem je fakt, že technické služby nebyly schopné sehnat spolehlivého člověka, který se by se o pravidelné otvírání hřbitova staral. Nahradila ho proto moderní technika.

Elektronické brány na hřbitově ve Velkém Meziříčí jsou ve zkušebním provozu dva týdny. „Zatím se nám nestalo, že by tam někoho uvěznily. Na obou branách jsou samozřejmě cedulky s provozní dobou,“ řekl Českému rozhlasu jednatel technických služeb Jaroslav Mynář.

Brána funguje dle automatického režimu, ráno v sedm se otevře a večer v osmnáct zavře. Pracovníci technických služeb mohou bránu otevřít i uzavřít kdykoli potřebují, slouží k tomu neveřejné telefonní číslo, prostřednictvím kterého dají dálkový impulz.

Stížnosti na personál

„Měl jsem stížnosti, že se skutečně stalo, že starší paní se zapomněla na hřbitově a rodina jí pak musela pomáhat přes plot nebo přes bránu,“ vysvětluje Jaroslav Mynář. Stávalo se to i proto, že pracovníci technických služeb zamykali brány dřív, než měli.

„Hlavní výhoda je lidská síla. Poslední dobou se nám špatně sháněl člověk, který by byl ochotný každý den, včetně sobot a nedělí a svátků v sedm ráno dojít hřbitov otevřít a večer zavřít.“

Elektronická brána ve Velkém Meziříčí je vybavena několik čidly, při svém pohybu nikoho nezraní.

Čtěte také

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio